Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

marți, 28 iunie 2011

Trei DBSR-uri

Joi, pe 30 iunie a.c. vor fi puse în vânzare de către cunoscuta casă britanică Spink nu mai puţin de trei piese cu marca locală DBSR. Un adintre cele trei piese conţine o francatură mixtă cu mărci ale Levantului austriac.

Scrisoarea a fost expediată pe 18 mai 1868 la Genova. Ea este francată cu o marcă de 10 soldi albastru şi o pereche orizontală de 15 soldi brun din Levantul austriac, emisiunea 1864, plus marca locală DBSR. Toate mărcile sunt obliterate cu ştampila Lloyd Agenzie Kustendje 18/5, iar pe verso se regăsesc ştampilele de tranzit şi de sosire. Scrisoarea este însoţită de certificate semnate Oliva şi Sorani, fiind evaluată la un preţ cuprins între 6.500 şi 8.000 euro.

A doua piesă este un fragment mare dintr-o scrisoare expediată din Constanţa la Medgidia, francată cu o marcă locală DBSR anulată manual cu cerneală. Piesa este certificată de Heimbüchler şi mai este însoţită de o scrisoare nefrancată expediată de la Galaţi la Genova, care poartă o ştampilă "20" aplicată la Constanţa. Lotul de două piese este evaluat între 1.100 şi 1.500 euro.

Ultima piesă este o porţiune mare dintr-o scrisoare expediată nefrancată de la Constantinopol la Bucueşti în noiembrie 1868. Pe faţă se distinge taxa manuscrisă "20/s(oldi)", iar în tranzitul prin Constanţa a fost aplicată o marcă locală DBSR, anulată manual cu cerneală. Piesa este evaluată înre 2.200 şi 3.000 euro.

8 comentarii:

  1. Va rog daca puteti sa oferiti detalii despre cum este o marca originala DBSR, cum este o reimpresiune si care e diferenta.Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  2. @Amicul: Există mai multe aşa-zise reimpresiuni, catalogate ca atare de unele cataloage, dar pe care eu le consider falsuri. Nu am întâlnit "reimpresiuni" care să prezinte aceleaşi detalii de desen ca originalul. Există şi uşoare diferenţe în grosimea şi consistenţa hârtiei, care sunt greu de explicat în scris, dar care se simt atunci când se pipăie o marcă originală şi o "reimpresiune".
    Un alt element de comparaţie ar mai fi dantelura, care pare executată cu ajutorul unei ştanţe. La suprapunerea a două sau mai multor exemplare originale, dantelura se potriveşte perfect. Nu acelaşi lucru se poate spune despre "reimpresiuni", la care apar diferenţe faţă de original.
    În concluzie, pentru cineva fără experienţă şi care nu dispune de un original pentru comparaţie este imposibil să le distingă. De aceea, nu recomand achiziţionarea niciunei piese neînsoţite de un certificat semnat de un expert AIJP specializat pentru Levant/Orientul Apropiat/Turcia (am întâlnit certificate semnate de unii experţi pentru piese pe care le consider cel puţin îndoielnice).
    În ultimii anii, pe multe siteuri de licitaţii au apărut exemplare denumite "reimpresiuni", dar la o examinare puţin mai atentă s-au dovedit în fapt simple producţii casnice, executate cu ajutorul computerului şi al unei imprimante.
    O ilustraţie mărită, cu indicarea caracteristicilor de desen ale originalului va apărea într-o lucrare aflată deocamdată în stadiu de proiect.

    RăspundețiȘtergere
  3. Va multumesc pentru raspuns si astept cu nerabdare lucrarea...Daca intre timp imi puteti recomanda si alte lucrari in domeniu, ar fi excelent...Am achizitionat recent lucrarea d-nului Norbert Blistyar - "Posta austriaca in Principatele dunarene si Dobrogea" unde se trateaza prea in larg as zice si D.B.S.R., insa e insuficient

    RăspundețiȘtergere
  4. @Amicul: Lucrarea dlui Blistyar tratează partea de istorie poştală şi ştampilografie, nu şi prezentarea propriu-zisă a localei DBSR. Din păcate, nu cunosc vreo lucrare care să facă acest lucru într-un mod cât de cât pertinent. Ce v-am răspuns anterior este din propria mea experienţă.
    Mai am de "puricat" câteva colecţii de periodice vechi, voi vedea dacă se găseşte ceva şi referitor la această marcă (până acum nu am găsit decât articole referitoare la compania Morton).

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna ziua Dnul Max
    Cm stati cu projectul privind DBSR ul?
    poate ati terminat si vreti sa ne mai informati asupra aceste marci
    Cu stima
    Broggio Piergino

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună ziua,

      Dacă sunteţi interesat de studiul mărcii DBSR vă sugerez să căutaţi volumul 2 al lucrării "The Private Ship Letter Stamps of the World", autori S. Ringström şi H.E. Tester.
      Lucrarea nu este terminată, dar în mod cert când va fi gata nu va fi gratuită.

      Ștergere
    2. momentan va multumesc pt informatie.
      si abia astept lucrarea Dv pe care nu m am gandit niciodata sa fie gratuita.
      o astept ca sa pot termina catalogarea marcilor mele .
      Cu stima
      BPg

      Ștergere