Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

miercuri, 15 iunie 2011

Şi a fost şi Gärtner...

Licitaţia casei Christoph Gärtner de acum câteva zile nu a adus multe piese la România. Din nefericire, ai noştri colecţionari nu prea caută cu atenţie piesele de interes prin oferte. O chestie observată mai demult, reconfirmată şi acum. Dar şi această licitaţie a depăşit "normalul" unui «sale» cu care lumea este obişnuită. Fluviul de marfă şi numărul mare de loturi îngreunează căutarea. Ce te faci însă când piesele de interes nu sunt toate grupate şi le găseşti prin capitole diferite? Păi atunci ai două soluţii: citeşti catalogul lot cu lot (dacă ai răbdare şi te ţin puterile, la un asemenea număr de loturi, ca să nu mai vorbim şi de colecţii), sau te foloseşti de catalogul online, căutând după termeni. A doua variantă este, din păcate, mai dificilă (nu de aplicat, ci de executat, pentru că mulţi deabia nimeresc catalogul). Mai este o variantă: sună un prieten (lucru pe care chiar l-au făcut mai mulţi amici), dar poate şi prietenul ăsta are altceva de făcut atunci...

Nu am să înşirui piesele româneşti prezentate la licitaţie (majoritatea celor interesaţi le ştiu deja, că există prin cataloage un capitol separat, la care se poate ajunge uşor). Voi puncta numai piesele importante, precum şi câteva piese care nu s-au regăsit grupate, ci împărştiate prin descrierile loturilor din mai multe ţări.

Ca o scurtă paranteză, dacă vă interesează preţurile şi realizările, puteţi descărca imaginile, în numele fişierelor regăsindu-se numărul lotului. Cu acest număr vă puteţi duce pe pagina casei de licitaţii şi puteţi obţine informaţia care vă interesează (adică, mai pe scurt, informaţia completă necesită muncă, pe care nu îmi vine să o fac degeaba).

Să purcedem...

Ştampilă Grosswardein, dublu cerc cu stea, pe ştraif de 1 kreuzer 1850. Informaţii suplimentare - în certificat.

Scrisoare recomandată expediată de la Sibiu la Braşov cu francatură tricoloră din emisiunea 1850. Păcat că lipseşte o mică parte din faţa scrisorii, în dreapta.

Un fragment cu o francatură deosebită, obliterat Careii Mari. Detalii în certificat.


Scrisoare expediată în 1880 din Rădăuţi în Basarabia. O piesă extraordinară de istorie poştală. Puteţi să-i urmăriţi traseul după ştampilele de pe verso.

O altă scrisoare, recomandată expediată în 1878 din gara Cernăuţi în Germania.

Recomandată Dicsöszentmárton - Debreczen. Amănunte în certificatul eliberat de Visnyovszki.

O recomandată frumoasă, circulată în Bucovina: Vama - Cernăuţi.

Iată o piesă care mie mi-a plăcut mult. Este ceva care nu se prea vede, mai ales la oficiile din Levantul austriac situate în România actuală: marcă austriacă normală (cu valoarea nominală exprimată în kreuzer, nu în soldi, emisiunea 1863), obliterată cu ştampila agenţiei Lloyd din Constanţa. Pentru mine, este prima piesă la această emisiune pe care o văd.

Detalii, în certificat.

La fel, detalii în certificat.

Acest bloc mare este o piesă într-adevăr deosebită datorită aparteneţei la planşa rară, cu distanţe mai mari între clişee. Această planşă a fost semnalată pentru prima oară în revista Filatelia, de către regretatul Kiriac Dragomir.

O altă piesă rară, datorită hârtiei (groase). Astfel de bloc la emisiunea 1866 este foarte rar.

Iată o piesă cu cântec, necunoscută de către colecţionarii români. Ilustrata a fost expediată în 1903 din Ismail (Basarabia) la Tulcea, prin intermediul ambulanţei maritime Ismail-Galaţi (vezi ştampila care anulează mărcile ruseşti). Deocamdată îmi este încă neclar dacă această ambulanţă poştală rusească a fost sau nu semnalată în literatura română. În catalog nu se specifică dacă piesa este sau nu expertizată. Până în prezent nu am văzut vreun certificat pentru această ambulanţă.

Piesă interesantă, cu o poveste aparte. Este o scrisoare cu valoare declarată (12,50 franci - inscripţia pe faţă, sub antet) expediată în 1914 nu prin intermediul poştei germane (aşa cum era obiceiul), ci prin poşta obişnuită, externă,  din Pera - Constantinopol la Jena, în Germania, cu tranzit prin Bulgaria (ştampilă Rusciuk) şi România (ştampilă Predeal). Pe verso este şi o cenzură germană.

Atât acum, să aveţi o seară plăcută.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu