Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

miercuri, 4 mai 2011

Recipisă cu probleme

Piesa am văzut-o acum câteva zile la o casă de licitaţii din Euopa (nu o nominalizez, deocamdată; dacă voi constata că poveştile de acest gen se repetă, atunci o voi face). Este vorba de o recipisă francată cu o marcă "Carol cu favoriţi" de 20 parale (click pe imagine pentru mărire).

Să analizăm puţin această piesă împreună:
- prima chestiune care sare în ochi: ştampila de pe marcă nu se continuă în nicio porţiune pe recipisă;
- privită mărită, imaginea indică o uşoară diferenţă de nuanţă la culoarea ştampilei "grătar", faţă de culoarea ştampilei rotunde, cu agrafă; în mod normal, ele sunt aplicate cu acelaşi tuş, în acelaşi timp, de către acelaşi amploiat;
- nuanţa hârtiei mărcii este caracteristică tirajului pe hârtie subţire (roz pal), dar data de pe recipisă indică 26 iulie 1866; marca pe hârtie groasă a fost pusă în circulaţie pe 27 iulie/8 august;
- recipisa a fost îndoită pe jumătate, iar pe marginea îndoiturii, în jumătatea dreaptă, hârtia este mai tonată; cu toate acestea, chiar în zona din stânga mărcii se distinge o suprafaţă unde hârtia are o nuanţă mai netă, ca şi cum ar fi fost acoperită cu ceva.

Numai aceste elemente sunt îndeajuns pentru a privi piesa cu circumspecţie, în ciuda faptului că nu o ţineţi în mână.

Concluzie, dar şi recomandare în acelaşi timp; atunci când vedeţi o piesă pe internet, studiaţi-i cu atenţie imaginea şi încercaţi să-i găsiţi "hibele". Procedând astfel, vă scutiţi singuri de surprize neplăcute ulterioare.

Vă doresc succes!

2 comentarii:

  1. Respectiva casa de licitatie a mai vandut cateva recipise asemanatoae in trecut (tin minte cel putin 2-3 in ultimul an), dar nu sesizasem nimic suspect la niciuna din ele. Aici in schimb treaba e clara. Si totusi cineva a achizitionat piesa pentru aproape 100EURO cu toate taxele incluse.

    RăspundețiȘtergere
  2. Păi... am mai spus-o şi o mai repet odată: cine nu cască ochii, cască punga...
    Acum sper să nu-mi sară "fericitul" în cap pentru că am semnalat problema după închiderea licitaţiei (că mi s-a mai întâmplat), zicând că-l iau peste picior. N-am urmărit licitaţia (la România), ci numai la străine, că acolo mă interesau pe mine nişte piese. Nu ştiam (şi nici nu m-a interesat) dacă piesa aceasta a fost sau nu vândută.

    RăspundețiȘtergere