Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

miercuri, 18 mai 2011

Două gropuri

Doar două piese în acest articol, dar destul de interesante pentru colecţionarii de istorie poştală. Este vorba de două scrisori însoţitoare de gropuri (scrisori cu valoare) din perioada clasică. Piesele au figurat la o licitaţie desfăşurată zilele trecute.

Prima piesă (click pe imagine pentru mărire) a fost expediată în 1865 de la Craiova la Galaţi, însoţind un grop cu peste 6.300 de lei. Mi se pare că plata taxelor a fost achitată de către expeditor (pe linia oblică din colţul stâng inferior se vede inscripţia "fco 19 lei 10 p[arale])". Conform uzanţelor, pe faţa scrisorii se regăsesc iniţialele scrise de către expeditor.

A doua piesă (click pe imagine pentru mărire) datează din 1867, fiind expediată de la Bucureşti la Bârlad. Scrisoarea a însoţit "1 pachetu No. 42 Valóre 7.000 lei şi 1 group No.43 Valóre 6.000 lei". Scrisoarea a primit două numere de înregistrare (câte unul pentru fiecare pachet însoţitor), urmând ca plata taxelor poştale să fie încasate de la destinatar: "Porto 23,20".

Deşi colecţionarii români dispun de excelenta lucrare a ing. Călin Marinescu (care a tratat tarifele pentru această categorie de corespondenţă), raritatea destul de mare a pieselor întregi de acest gen face destul de grea completarea unei colecţii de tarife. Dar ce nu poate face un adevărat pasionat?!...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu