Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

luni, 16 mai 2011

Câteva piese

În ultimele zile am tot văzut piese care mai de care interesante. Dar sunt puţine cele care se mai încadrează şi în tematica uzuală: falsurile sau piesele cu probleme potenţiale.

Lotul acesta aparţine ID-ului sreedy (SUA), care vrea să-l vândă cu 140 dolari. De departe însă se vede că cea mai bună piesă (cea de 18 bani) este falsă. Iar cea de 2 bani mi se pare puţin comică, cu acea "cruciuliţă" de sub cadrul orizontal inferior. Acest vânzător mai are o piesă cu potenţiale probleme (un fragment cu trei mărci din emisiunea 1867), dar scanul este de o calitate slabă şi nu risc categorisiri nefondate.

O piesă interesantă este cea din ilustraţia următoare:

Conform vânzătorului, este o probă de clişeu (die proof). Scanul nu este prea strălucit, dar pot vedea că desenul diferă în mod clar de cel al mărcii emise. Sunt evidente mai ales diferenţe la forma cifrelor valorii din cartuşele superioare. Puteţi face comparaţia cu o marcă circulată de 50 bani:

Fără a avea piesa în mână nu pot să emit judecâţi de valoare, dar pot să spun că am întâlnit "eseuri" realizate în gravură, dar false. Este posibil ca piesa de mai sus să fie un eseu al unui model neaprobat. În cazul de faţă, recomand solicitarea unui certificat care să însoţească piesa.

Piesa de mai sus (click pe imagine pentru mărire) nu cred că ajungea să fie oferită pe eBay dacă era bună. Mărcile nedantelate din această emisiune nu cred că se cunosc circulate. Ştampila de Chişinău este veritabilă (de altfel este o ştampilă destul de comună), dar ştampilele de pe mărci îmi ridică mari dubii. Proprietarul piesei (ID-ul antiques1235) nu vrea pe piesă "decât" 15.000 de dolari.

Ultima piesă din prezentul articol: falsul cunoscut şi semnalat de mulţi ani la valoarea de 10 lei Ferdinand "cap mic" (se identifică prin cadrul dublu al cartuşului valorii). Dar ceea ce doream să vă spun nu este legat de falsul în sine, ci de un anumit element al lui: dacă vă uitaţi cu atenţie la cadrul vertical stâng, veţi observa un contur puţin tremurat al acestuia. Este ceea ce austriecii denumesc (la mărcile lor) varietatea "Randdruck", adică marca provenită din marginea de coală. Ei bine, partea interesantă este că acelaşi lucru l-am întâlnit la unele "eseuri" ale acestei emisiuni, din cele cu cartuşul valorii orb sau cu valori nominale mari - 50 lei, 75 lei etc. Este o problemă pentru studiu deocamdată...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu