Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

luni, 2 mai 2011

Cărţi poştale recomandate

Acelaşi vânzător a oferit mai multe piese pe eBay în acest weekend. Trei dintre ele mi-au atras atenţia, toate trei fiind cărţi poştale cu francatură suplimentară, expediate recomandat.

Prima piesă, o carte poştală francată suplimentar cu o marcă de 25 bani "Perle", expediată în februarie 1883 din Bucureşti la Ipswich, Marea Britanie. Românul Alecu Pancu îi face o ofertă de mărci poştale corespondentului său englez. Piesa se pare că a fost deosebit de dorită, beneficiind de 14 biduri şi obţinând un preţ de adjudecare de... 514 dolari SUA! Cred că au fost în joc ceva mândrii rănite, deoarece mi se pare puţin cam mult, în ciuda rarităţii evidente a piesei. Dar poate contează şi conjunctura câteodată.


A doua piesă a fost expediată în 1904 din Curtea de Argeş în Germania, la Leipzig. Cartea poştală "Spic" de 10 bani tip UPU a fost francată cu 5 mărci de 5 bani tot "Spic", necesare pentru acoperirea tarifului de recomandare. Piesa a fost adjudecată cu 40 dolari SUA, după 4 biduri.

A treia piesă este o carte poştală provizorie (supratipar pe carte poştală maghiară), expediată în 1920 de la Cluj la Viena, francată suplimentar cu o marcă de 30 bani "Ferdinand cap mic". Piesa a fost vândută cu 31 dolari SUA, după 7 biduri.

2 comentarii:

  1. Aveţi o pasiune rară. Uitasem că au existat mărci poştale; am folosit şi eu scrisoarea ca mijloc de comunicare, mai demult. Acum, de când cu poşta electronică ... am uitat că a existat filatelie. Prin şcoala generală era o modă să ai clasor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Bine-aţi venit! O surpriză într-adevăr plăcută...
    Filatelia a fost şi cred că a rămas în continuare regina pasiunilor. Datorită valenţelor pe care le are mai ales în educaţie. Iar studierea istoriei poştale - deşi nu au mai rămas decât foarte puţini pasionaţi - completează în cel mai fericit mod istoria neamului, mulţi nemafiind interesaţi de acest subiect. Mare păcat.

    RăspundețiȘtergere