Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

miercuri, 20 aprilie 2011

Deţii un iPhone 4? Ai grijă că te urmăreşte!

Media online dedicată telefoanelor mobile, gadgeturilor şi produselor Apple vuieşte în urma unei descoperiri făcute de doi specialişti în securitate: deţinătorilor de iPhone 4 li se înregistrează într-un fişier secret toate locaţiile succesive prin care au trecut proprietarii. Acest lucru este făcut fără ca producătorul să anunţe utilizatorii şi fără ca aceştia să poată opta dacă acţiunea de înregistrare se poate face sau nu. Mai multe detalii (în limba engleză) găsiţi aici.

După celebra frază "emisă" anul trecut de unul din responsabilii de marketing ai companiei Apple, potrivit căruia utilizatorului nu i se cere părerea, pentru că va alege în final ce doreşte producătorul, (plus alte "minunăţii" legate de compatibilitatea făcută praf, dintre unele softuri de productivitate şi sistemul de operare MacOS 10.5 şi 10.6), aceasta este a doua mare gafă, după mine, făcută de "măr". Este şi motivul pentru care, în ultimii trei ani, am privit mereu cu mare rezervă "isteria" provocată de noile produse marca Apple.

UPDATE
Se pare că nu este vorba de iPhone 4, ci de toate dispozitivele pe care rulează iOS 4. Deci şi iPad-urile... Iar datele sunt reţinute şi pe orice dispozitiv (laptop, calculator sau altele) cu care iOS 4 face syncing prin intermediul iTunes.

UPDATE 2
Au început să apară detalii şi pe paginile româneşti de internet. Site-ul go4it.ro publică mai multe detalii, inclusiv un link de unde se poate descărca o aplicaţie cu care se poate citi fişierul incriminat, consolidated.db.


Citez din articolul amintit:
"Deocamdată Apple nu a luat o poziţie oficială în răspuns pentru scandalul creat, în care compania este acuzată de spionarea utilizatorilor. Cert este că sistemul integrat în dispozitivele Apple este o adevărată comoară pentru orice guvern, organizaţie sau corporaţie interesată să obţină informaţii despre obiceiurile utilizatorilor sau o persoană anume.
Absenţa unui mecanism de informare a utilizatorilor cu privire la natura informaţiilor colectate, sau posibilitatea dezactivării acestui sistem nu fac decât să arate o ignoranţă totală pentru dreptul la intimitate al utilizatorilor şi până la urmă constituie un gest de rea voinţă din partea Apple".

UPDATE 3

Gizmondo susţine într-un articol că unul dintre responsabilii de la Apple a declarat că nu a fost în intenţia companiei să utilizeze aceste date. Fişierul incriminat constituie doar un cache utilizat de companiile de telefonie. Păstrarea datelor în respectiva bază de date s-ar datora unui bug (s-a scris codul pentru reţinerea datelor, dar nu s-a scris şi codul de stergere a locaţiilor rămase neutilizate) şi este mai mult decât probabil că această problemă se va rezolva cu ocazia unui update viitor al iOS.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu