Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

luni, 3 ianuarie 2011

Domenii de interes (III)

Bine v-am regăsit!

Uitându-mă puţin prin statistici, am văzut deja primii vizitatori. Vă mulţumesc pentru creditul acordat (deocamdată), sper să nu vă dezamăgesc.

Dar să revenim la oile noastre. Voi continua cu domeniile de interes pe care mi le-am propus să le acopăr.
Am pomenit ceva de organisme şi organizaţii. Mai direct, legat de acest subiect am de gând să abordez în câteva postări cam ceea ce ar interesa pe colecţionari legat de cluburile filatelice, asociaţiile de profil şi care este structura lor, în conformitate cu recomandările FIP. Ce este FIP? Acronimul folosit pentru desemnarea Federaţiei Internaţionale de Filatelie. Nu că ar fi singura federaţie, dar ea este forul nostru tutelar în materie de manifestări internaţionale. Există şi alte federaţii, de regulă constituite după criteriul geografic sau al ariei de interes. Pentru cei care doresc să se afirme prin participarea la expoziţii internaţionale, voi încerca să arăt cum o pot face, care sunt regulamentele şi, un lucru important, ce trebuie să facă un colecţionar pentru a fi acceptat la astfel de manifestări. Cred că aceste subiecte s-ar putea să intereseze, deşi numărul expozanţilor (din păcate) a continuat să scadă în ultimii ani. Dacă voi crede că se impune, voi cere sprijinul oficialilor, dar şi al particpanţilor la astfel de manifestări să-şi manifeste punctele de vedere. Personal, consider că popularizarea calendarului expoziţional intern şi internaţional nu poate decât să vină în sprijinul filateliştilor.

Încă un aspect interesant în relaţiile dintre colecţionari, dar şi ca parte a comerţului filatelic îl reprezintă expertizele. Ce reprezintă ele, cine le poate face şi în ce condiţii, care este legislaţia din România care reglementează această activitate - iată un subiect ce va fi apreciat de unii dintre colecţionari, sunt sigur.

O altă problemă pe care mi-am propus să o abordez este legătura dintre filatelie şi poştă. Colecţionarul de istorie poştală şi cel axat pe filatelia tradiţională strânge piese puse în circulaţie de poşta dintr-un stat sau utilizate de poştă. Cred că este interesant de ştiut cum politica de editare şi punere în circulaţie a mărcilor poştale poate influenţa valoarea pieselor pe care le găzduim în clasoarele sau albumele noastre. Voi face menţiuni referitoare la operatorii poştali, dar şi la Uniunea Poştală Universală, fără de care nu am avea astăzi norme unitare valabile la nivel global în domeniul transporturilor poştale. Legat de acest subiect, ţin de la început să precizez că mă voi limita doar la studii concrete de caz şi la statistici seci, bazate pe cataloagele internaţionale şi pe realizările înregistrate la cele mai importante licitaţii internaţionale. Nu voi fi interesat de polemici, cine vrea aşa ceva să-şi facă propriul blog. Aceasta nu înseamnă că nu îmi rezerv dreptul de a semnala eventualele derapaje. Cu argumente. Dacă nu voi fi în stare de a prezenta argumente, vă asigur că mă voi abţine.

Am amintit ceva mai sus de legislaţie. Cred că voi aborda şi subiecte cu acest profil, care îi interesează în mod direct pe colecţionari. Este vorba de câteva domenii principale, cu referiri speciale la drepturile de autor, la legislaţia fiscală, la reglementările referitoare la înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea organizaţiilor nonprofit şi a asociaţiilor, dar şi la legislaţia în vigoare privind valorile mobiliare de patrimoniu. Pentru că, după părerea mea, este bine să fim informaţi şi să nu... "călcăm în străchini".

Şi dacă tot am pomenit de patrimoniu, voi avea postări referitoare la piese de vârf sau piese deosebite pe care specialistul din mine (vă rog să apreciaţi modestia...) le vede ca aparţinând patrimoniului filatelic mondial. Asta înseamnă piese care nu apar pe piaţă decât la intervale de ani buni, sau care reprezintă piese de referinţă pentru o anumită ţară.

Deocamdată ajunge, ne revedem. Chestia asta cu "aria de interes" va continua cu încă o parte. Dacă aveţi propuneri sau dacă vă interesează subiecte şi domenii anume, nu ezitaţi să mă trageţi de mânecă: scrieţi-vă oful în comentarii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu