Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

vineri, 18 noiembrie 2016

Ocupaţia germană în Primul Război Mondial - o descoperire recentă

La licitaţia Dr. Derichs Cologne planificată pentru luna decembrie a.c. se oferă o piesă deosebită a ocupaţiei germane: marca tip Germania de 10 pfg. roz supratipărită cu "Gültig 9. Armee", dar nu orice piesă, ci una care prezintă supratiparul aplicat pe tirajul "Friedensdruck" al uzualei, nu pe cel ulterior, obişnuit pentru această emisiune.

Descoperirea este una nouă, varietatea fiind catalogată abia în ediţia din 2016 a catalogului specializat Michel pentru Germania. Catalogul nu îi acordă nicio cotă varietăţii, în locul preţului fiind inserat simbolul "–".


Descrierea făcută piesei de către casa de licitaţie etse următoarea:

"Michel 1I - 10 Pfg. dunkelrotkarmin, Friedensdruck, linke obere Bogenecke in postfrischer Luxus-Qualität mit Plattendruck-Oberrand, wobei auch die Bogenränder völlig postfrisch, ungefaltet und unbeschriftet sind. Diese Marke wurde erst vor kurzem durch uns entdeckt und nach Attestierung in den aktuellen Michel-Deutschland-Spezial (Auflage 2016) aufgenommen - eine sensationelle Neuentdeckung nach fast 100 Jahren. Neues Fotoattest Wasels BPP: "einwandfrei". (Im Michel nur mit " .-" verzeichnet, wobei die hier gezeigte Marke mit Plattendruck-Oberrand aus der linken oberen Bogenecke ohnehin einen Liebhaberpreis verdient - ohne Zweifel das beste erreichbare Stück dieser Marke.)."

 Preţul de strigare la licitaţie pentru această marcă a fost stabilit la 2.400 euro.
Rămâne să vedem care va fi rezultatul licitaţiei.

4 comentarii:

  1. Aş fi curios să aflu câte astfel de exemplare ale emisiunii "de pace" au fost supratipărite, însă cred că nu prea multe, ţinând cont de faptul că abia anul acesta a fost descoperită varietatea, iar preţul de pornire este unul destul de mare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu cred că s-a ţinut vreo evidenţă pe tiraje ale mărcilor supratipărite (din lucrările germane nu rezultă acest lucru). Dar dacă ea a fost descoperită abia la aproape 100 de ani de la realizare, raritatea ei cred că este mare, deci ar exista doar puţine exemplare.

      Ștergere
    2. In mod sigur au fost minim 100 de exemplare , respectiv coala din care a fost rupt timbrul din fotografie.
      Oricum este destul de ciudat intrucat Marcile normale de tip I Friedensdruck culoare b au aparut in 1911 iar in 1915 pana in 1919 s-au tiparit cele de tip II Kriegsdruck . Supratiparul Etappen a fost aplicat in 1918 , atunci cand se tipareau deaja de 3 ani marcile de tip II. Conteaza foarte mult sursa de unde s-au luat marcile originale in coli. Daca s-au luat de la diferite Oficii Postale Germane (Surplusuri de stoc) , atunci exista o explicatie logica , respectiv printre multe coli de tip II s-a ratacit si una , doua de tip I la vreun OP . Daca s-au luat din imprimeria Natioanala a Germaniei , atunci nu prea imi explic raritatea.

      Ștergere
    3. Nu ştiu nicio sursă bibliografică să menţioneze procedura. Dar cred că în niciuna dintre situaţii mărcile din cele două tiraje nu au fost departajate, ci păstrate "la grămadă", pe valori nominale.
      Problema cu "Friedensdruck" se întâlneşte şi la valoarea de 30 Pfg., nu este aceasta singura.

      Ștergere