Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

luni, 8 februarie 2016

Piesă rară, sau doar încă o ţeapă?

Că există falsuri şi contrafaceri care circulă nestingherite pe piaţa filatelică nu mai constituie de umlt timp un secret aproape pentru nimeni. Numai că mereu apare câte o piesă puţin mai "altfel", ori cu care colecţionarii nu s-au mai întâlnit, putându-se păcăli din această cauză.
Cred că dacă s-ar strânge toţi banii aruncaţi pe falsuri şi făcături timp de vreo cinci ani, s-ar putea construi cu ei un spital de toată frumuseţea, cu dotări de s-ar întoarce după soare. Sau - de ce nu - o  bibliotecă, ori un centru cultural, ori... ori!

Vă prezint o situaţie fără a face niciun fel de afirmaţie, deoarece aţi putea singuri trage o concluzie. Atunci când ai în faţă o scrisoare veche, este bine să te obişnuieşti să verifici toate elementele ei (francatură, ştampile, hârtie, date, însemnări manuscrise etc., etc.). Cel mai bun lucru pe care îl face (de regulă) colecţionarul mai avansat este să compare toate elementele descrise cu datele cuprinse în ceea ce se cheamă "expertiza istorică".

De curând a fost vândută pe eBay o scrisoare francată cu un exemplar de 30 de parale "Principatele Unite", tirajul din 1864. Scrisorile întregi purtând această marcă nu sunt printre cele mai comune, deoarece marca în cauză a avut putere de francare doar pentru operioadă scurtă. Cercetările făcute în Arhivele Naţionale de către regretatul Kiriac Dragomir au subliniat faptul că din această marcă s-au consumat cantităţi foarte mici raportate chiar şi la traficul total de corespondenţă poştală din perioadă. Cele mai mari cantităţi de mărci de 30 parale 1864 vândute de către birourile telegrafo-poştale s-au contabilizat la Iaşi şi Bucureşti (câte 15.600 exemplare) şi la Galaţi (10.400 exemplare).* Perioada de circulaţie a acestei mărci a fost limitată: de la mijlocul lunii septembrie, până la 31 decembrie 1864 (stil vechi), dată când TOATE mărcile Principatele Unite şi-au încetat puterea de francare, urmând a fi înlocuite cu mărci noi şi datorită schimbării tarifelor (începând cu 1/13 ianuarie 1865 tariful unei scrisori simple în ţară, pe orice distanţă, cu o greutate de până la 15 grame s-a redus de la 30 la numai 20 de parale).
Revenind la scrisoarea comercializată pe eBay, elementul care mi-a sărit imediat în ochi a fost data de circulaţie. Click pe imagine.


Pentru scrisoarea în cauză a fost ceva concurenţă:


Revenind la scrisoare, vă propun să o examinăm împreună (click pe imagiin pentru mărire).


Primul lucru care mie nu mi-a plăcut a fost amprenta foarte slabă a ştampilei. Deoarece scrioarea este localizată (la exterior) prin ştampila ovală de firmă a unui negustor (în care se poate citi clar BUCAREST), ar rezulta că scrisoarea a fost expediată de la Bucureşti la Piteşti. Pe faţa scrisorii există în dreapta o ştampilă aplicată neclar, dar dacă vă jucaţi cu literele şi poziţia lor posibilă faţă de axa verticală a ştampilei puteţi ajunge la o concluzie (ştampila nu poate fi decât BUCURESCI, deoarece dacă ar fi fost PITESCI, literele ar fi fost toate îngrămădite spre dreapta faţă de verticala cercului)**. Aşadar, de ce nu seamănă ştampila de pe marcă cu cea de pe scrisoare, din dreapta? Data ştampilei de pe faţă este 23/1.


Pe spatele scrisoarii se distinge ştampila de sosire PITESCI (comparaţi poziţia literelor ei cu cea a ştampilei de pe faţa scrisorii ca să înţelegeţi ce-am vrut să spun relativ la simetrie). Data ştampilei ar pitea fi 24/1.


Vânzătorul a postat (pe lângă cele două feţe ale scrisorii) şi interiorul acesteia, unde se poate vedea foarte clar localizarea în timp a trimiterii: "Bucuresci 15 Januarie 1865".

Comparând data din scrisoare cu datele explicate mai sus legate de perioada de circulaţie a mărcilor Pirncipatele Unite, singura concluzie logică este că după 31 decembrie 1864 marca de 30 parale nu se mai putea utiliza pe scrisori. Aşadar, ce fel de piesă este aceasta, ghici ciupercă-ntr-un picior?
_______
* CMPR 1974, pag. 57.
** Ştampilografie poştală..., pag. 93, Planşa 21.

2 comentarii:

  1. Doamne cât lucrezi tu la astea, Max și ce complicat îmi pare!
    Nu vă mutați în Germania? Cred că acolo te-ar plăti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate cu vreo 20 de ani în urmă m-aş fi gândit la asta (deşi atunci meseria pe care o practicam excludea din start aşa ceva).
      Acum este mult prea târziu. Nu se mai uită nimeni la un amărât ca mine.

      Ștergere