Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

joi, 8 ianuarie 2015

Marca aceasta m-a lăsat în ceaţă

Zilele trecute mi-a sărit în ochi o marcă de 25 bani "favorit" din 1869, aflată într-un lot de mărci româneşti mai vechi dintr-o licitaţie online.


Ca să nu o lungesc, vă invit să urmăriţi cu atenţie conturul medalionului (centrului) mărcii. Acesta este uşor descentrat faţă de cadrul portocaliu spre stânga şi în sus. Culoarea albastră a medalionului chiar se suprapune peste cea a cadrului, suprapunerea distingându-se prin culoarea verzuie închisă în dreptul feţei, frunţii şi creştetului efigiei.

Partea interesantă intervine pe marginea din spatele efigiei, mai precis în spatele cefei şi gâtului acesteia. Acolo este vizibilă o zonă în formă de semilună foarte subţire, de culoare albastru deschis, o culoare mult mai deschisă ca intensitate faţă de fondul medalionului.

La prima vedere, cineva ar putea spune că avem de-a face cu un retuş cu pensula în medalion. Dar nu este aşa, în opinia mea, deoarece acea culoare albastru deschis (dezlânat) ar fi trebuit să se regăsească şi la elementele efigiei (ochi, gură, favorit, păr etc.), care elemente însă au aceeaşi tonalitate şi intensitate a culorii ca cea a fondului medalionului.

Cauza care a determinat apariţia acelei zone mai deschise îmi este necunoscută, lăsându-mă în ceaţă.
Îşi poate explica cineva cum a apărut? (cineva cu care am vorbit înainte să scriu articolul îmi sugera că centrul ar putea fi imprimat dublu, odată cu culoarea palidă şi a doua oară cu culoarea mai închisă a medalionului; ipoteza cade, deoarece pe capul efigiei nu se vede niciun semn de dublare a desenului).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu