Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

marți, 7 octombrie 2014

Un lot cu cântec

La licitaţia casei americane Cherrystone desfăşurate la începutul lunii septembrie a.c. a fost oferit un lot de mărci "Paris" cu cântec. Mai precis, descrierea lotului suna cam aşa:

"ROMANIA 1872 Prince Carol, 1 1/2b-50b complete set in blocks of four, n.h., fake perforations (made from imperfs), fresh and fine-v.f.".

Lotul a fost ilustrat cu un singur bloc, cel al valorii de 50 bani roz-carmin pe roz pal.


Cel puţin această valoare este originală (din punct de vedere al tiparului). Am recunoscut chiar o mică eroare de tipar care are repetabilitate: mică ciuntitură a cadrului inferior, sub rozeta stângă (la marca din stânga-sus). În ceea ce priveşte dantelura, din avion se poate aprecia că ea nu seamănă cu dantelura originală.

Că este o "producţie" aparţinând oricui, numai celei originale, de la Paris nu, se poate vedea făcând o scurtă comparaţie cu piesele pe care le-am descris încă de acum trei ani în urmă, aici. Mai mult, pentru că există şablonul de perfor pe care l-am pus la dispoziţia celor care doresc cu adevărat să studieze, m-am gândit să facem un exerciţiu de suprapunere a lui peste blocul ilustrat de Cherrystone. Ce iese, se poate vedea în imaginea de mai jos (click pentru mărire):


În mod evident, dantelura acestui bloc nu provine de la matriţa perforului utilizată la dantelarea emisiunii Paris.
Care ar fi explicaţia acestui - hai să-i spunem - fals? În opinia mea, explicaţia este una simplă. Din experienţă (şi din date statistice) ştiu că blocurile de câte patru mărci (ori seriile în blocuri) la emisiunea Paris sunt mai rare la dantelate decât la nedantelate. Este posibil ca vreun colecţionar să fi făcut rost în epocă de seria nedantelată în blocuri şi să nu fi putut să o procure pe cea dantelată datorită rarităţii acesteia. Aşa că şi-a "făcut" singur o serie dantelată dintr-una nedantelată (sic!).

Lotul de blocuri a fost oferit la un preţ de strigare de 450 dolari, realizând un preţ final de 550 dolari (fără taxe şi comisioane).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu