Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

sâmbătă, 27 septembrie 2014

Francatură colorată la Cifra în patru colţuri

Piesele precum plicul din imaginile de mai jos se văd mai rar în ultimul timp prin oferte. Este foarte probabil ca trimiterea să fie una realizată de un filatelist, dar prezenţa ştampilei de sosire de pe verso atestă (în opinia mea) circulaţia efectivă prin poştă. Click pe imagini pentru mărire.


Este posibil ca piesa să fi fost realizată de un german. Plicul este de fapt un întreg poştal cu marcă fixă de 10 pfenigi, vizibilă pe faţă în colţul drept superior.
Francatura însumează (fără marca fixă germană) 26 de bani, plicul fiind suprafrancat cu 1 ban faţă de tariful pentru o scrisoare simplă externă (de numai 25 bani).
După nuanţa şi dantelura mărcilor, acestea par să aparţină primului tiraj, imprimat pe hârtie cu pseudofiligranul "stema mică" aplicat prin presare.
Plicul a fost vândut cu 192 dolari, după 17 biduri. Cred că este un preţ interesant. Nu ştiu dacă acelaşi preţ se atingea şi dacă francatura era aplicată pe un plic normal, fără marca fixă germană.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu