Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

duminică, 1 iunie 2014

Piese frumoase de istorie poştală clasică

Este vorba despre două scrisori oferite la licitaţia cu numărul 76 al casei greceşti Collectio (Alexandre Galinos), desfăşurată la începutul lunii mai a.c.

Prima este o francatură mixtă România-Grecia, foarte rară pentru perioada clasică românească (click pe imagine pentru mărire).


Plicul a fost expediat pe 28 iunie 1872 din Botoşani, cu destinaţia Atena, via Constantinopol. El a fost francat conform tarifului românesc în vigoare, o marcă de 50 bani ("favorit" 1869), corespunzător tarifului pentru o scrisoare simplă externă. Plicul a luat calea spre ITZKANI 29.JUN.72, apoi către TRIEST 1/7.72. Aici a fost aplicată ştampila biliniară AFFRANCATURA INSUFFISIENTE, înscriindu-se cu creionul albastru "Insuf. 17". Pe verso a fost înscrisă taxa "20-28". La intrarea pe teritoriul grecesc s-a înscris pe faţă insuficienţa (considerată de către poşta greacă) "45", iar la sosire s-au aplicat (ca taxă porto) două mărci Hermes "cap mare", una de 40 şi una de 5 lepta, fiecare fiind obliterată cu câte o ştampilă ΑΘΗΝΑΙ 28.ΙΟΥΝ.72.
Plicul a fost oferit la un preţ de strigare de 4.000 euro, dar a atins un preţ final de 5.840 euro (fără taxe).

A doua piesă este o scrisoare a poştei ruse în Principate (click pentru mărire).


Scrisoarea a fost expediată în mai 1871 din Galaţi (de către George Sclavu, conform ştampilei-antet) către Taganrog. În ciuda faptului că poşta externă românească funcţiona deja, scrisoarea a luat drumul poştei imperiale ruse, fiind francată cu o marcă de 10 kopeici din 1868 a Levantului rus, obliterarea aplicată fiind ГАЛАЦЪ 3.МАИ.1871 (Galaţi, oficiul rusesc, anul "71" fiind completat manual, cu cerneală neagră). În tranzit, scrisoarea a trecut prin Odesa (două ştampile ОДЕССА 5.МАИ.1871), ştampila de sosire fiind aplicată pe faţă (ТАГАНРОГЪ 12.МАИ.1871).
Piesa, una foarte rară chiar în ciuda calităţii (marca este deteriorată), a fost oferită la un preţ de strigare de 1.500 euro dar nu a fost vândută. Deoarece este ceva care se vede odată la mulţi ani, am considerat totuşţi că merită din plin să fie semnalată.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu