Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

marți, 1 aprilie 2014

Era să zic că-i falsă!

Zilele trecute am remarcat într-o licitaţie online un unicat de10 bani Ferdinand cap mare cu supratiparul "Ziarişti". Nefiind un specialist al acestui supratipar (şi conducându-mă de multe ori după emoţii), mi s-a părut că piesa are supratiparul falsificat.


Privirea îmi era obişnuită cu supratiparul aplicat pe valoarea de 5 bani (din care am câteva exemplare), la care apare mult mai îngrijit. Ca un făcut însă, la doar o zi (sau două) pe acelaşi portal a mai apărut o piesă, un plic francat cu mai multe mărci cu acelaşi supratipar.
Făcând o comparaţie între supratiparul unicatului şi cel al mărcii de pe plicul circulat, nu am mai ajuns la aceeaşi concluzie. E bină însă că am avut ce compara (click pe imagini pentru mărire).


Plicul din imaginile de mai sus a fost vândut cu 113 dolari (după 11 biduri). Ştiu ce-am spus de mai multe ori în articolele mai vechi, este un supratipar neoficial. Cu toate acestea (şi în ciuda faptului că el nu a fost recunoscut de către administraţia poştală), aceste mărci continuă să aibă amatori (şi da, reafirm ce-am spus de multe ori, fiecare este stăpân pe banii lui şi colecţionează ce doreşte, indiferent de sensul afirmaţiilor mele).
Tocmai de aceea m-am hotărât să şi prezint piesele: poate îi vor fi cuiva folositoare semnalările mele.
Ştiu că mai demult, pe Facebook a fost o discuţie relativă la datele la care au circulat mărcile cu acest supratipar. Cele două piese pot completa imaginea de ansamblu.

2 comentarii:

  1. o sa imi permit un comentariu
    am vazut cele 2 piese pe ebay
    sa stiti ca prima impresie e de cele mai multe ori corect
    parerea mea ca timbrele au un supratipar falsificat
    o sa va trimit pe adresa de meil poze cu ce am eu in colectie pt comparare

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc anticipat.
      Nu mi-a dat prin cap să verific supratiparul şi la celelalte valori, dar am ajuns să nu mă mai mire nimic.
      E o problemă de studiat în continuare.

      Ștergere