Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

joi, 6 martie 2014

Un plic plimbat prin lume

Zilele trecute am urmărit o piesă oferită pe un portal de licitaţii online, care a fost vândută în final pe o sumă derizorie, mai că nu a băgat-o nimeni în seamă.
Este vorba de un plic de corespondenţă cu marcă fixă Carol al II-lea de 6 lei, purtând şi francatură suplimentară. Îl puteţi examina în imaginile de mai jos (click pentru mărire).


Plicul a primit o francatură suplimentară bicoloră cu mărci uzuale din epoca respectivă, care însumează 14 lei. Totalul francaturii (cu tot cu marca fixă) este de 20 lei, adică exact tariful unei scrisori recomandate externe.

Plicul a fost expediat expediat pe 7 martie 1935 din Cernăuţi la Yokohama, în Japonia, la post restant, "via Siberia". Nu ştiu dacă această rută a fost sau nu respectată, deoarece corespondenţa poartă o ştampilă a ambulanţei maritime "BIR. AMB. MARITIM CONSTANŢA-ALEXANDRIA (aplicată pe 9 martie). Pe 14 martie, plicul ajunsese în Egipt, la Port Said (conform ştampilei de pe verso). Nu există nicio ştampilă japoneză pe plic, ci numai una din Hong Kong, aplicată tot pe verso, pe 24 aprilie. Există însă pe faţă un text care (având ideogramele dispuse într-o coloană verticală) presupun că s-ar putea să fie în japoneză (mai multe nu ştiu, pentru că nu mi-am luat literele cu mine!).
Plicul a fost redirecţionat spre Elveţia, la Lucerna, conform adnotării făcută pe faţă cu cerneală roşie, dar şi a celor două ştampile de pe verso, aplicate pe 23 mai.

Un astfel de traseu nu este comun nici măcar pentru o perioadă aşa de târzie. De aceea, consider că plicul constituie o frumoasă piesă de istorie poştală.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu