Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

duminică, 30 martie 2014

Poate fi inclusă într-un catalog de erori o asemenea piesă?

Este întrebarea pe care am primit-o mai devreme pe mail de la un coleg de-al nostru. Ea se referă la piesa din imaginile de mai jos.


Este vorba despre un timbru de ajutor de 5 bani din emisiunea provizorie supratipărită în 1918 la Iaşi cu supratiparul "1918". Piesa prezintă două particularităţi:
- supratiparul este răsturnat;
- marca din dreapta de pe rândul superior prezintă o pată mare de culoare peste legenda TIMBRU DE AJUTOR.
Întrebarea adresată nu se referă la poziţia răsturnată a supratiparului, ci la pata de culoare menţionată. Nu întâmplător am postat şi imaginea verso-ului blocului, deoarece ea ajută la lămurirea situaţiei.
Ca să fie o eroare, pata în cauză ar trebui să se repete la un număr de coli şi să fie descoperită pe cel puţin două piese diferite în formă similară. Din păcate, după cum se observă în imagine (cu toate că examinarea "live" a piesei ar fi uşurat conturarea concluziei), pata de culoare a luat naştere din cauza aderenţei la coală (şi nu la planşa de tipar) a unui corp străin, care este foarte puţin probabil să fi generat pata de culoare "în repetiţie".
Ca procedură însă, deoarece niciodată nu trebuie să afirmi despre un lucru că este imposibil sau că nu poate exista, piesa rămâne susceptibilă de o semnalare în măsura în care se va descoperi în viitor o altă piesă cu o pată de culoare similară.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu