Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

marți, 14 ianuarie 2014

O destinaţie neobişnuită

Mai devreme am remarcat pe un portal online o carte poştală din epoca regelui Carol al II-lea cu francatură suplimentară, expediată către o destinaţie neobişnuită faţă de majoritatea corespondenţelor externe româneşti (click pe imagine pentru mărire).


Cartea poştală a fost expediată în octomrbei 1939 din Călimăneşti tocmai la Bandung, în Indiile Occidentale Olandeze (oraşul este astăzi capitala provinciei Jawa de Vest, în Indonezia).
Iniţial ochii îmi căzuseră pe piesă datorită etichetei pentru poşta aeriană, apoi am remarcat preţul propus de negustorul care a oferit-o: 75 euro, preţ care m-a făcut să examinez cartea poştală cu mai multă atenţie.
Am verificat valoarea suprataxei pentru poşta aeriană la acea dată, pentru a confrunta cu suma nominalului francaturii şi a vedea dacă piesa a fost sau nu expediată par avion, deoarece francatura suplimentară mi s-a părut prea mică. Am avut dreptate: suprataxa de poştă aeriană a fost pentru Indiile Olandeze (în intervalul aprilie 1939 - ianuarie 1940) de 73 lei! Ar fi fost o piesă interesantă, deoarece nu ştiam să fi existat corespondenţe par avion cu această destinaţie pentru epoca respectivă.
Pe de altă parte, tariful pentru o carte poştală simplă externă a fost (pentru intervalul 1 ianuarie 1935 - 1 noiembrie 1938) de numai 6 lei. Francatura totală a piesei este de 4 lei (marca fixă) + 11 lei (francatura suplimentară). Este o situaţie de corespondenţă suprafrancată, altfel nu-mi explic nominalul însumat. Din păcate, nu a fost postată pe portalul cu pricina şi imaginea verso-ului (pentru a vedea dacă nu există cumva alte adnotări de serviciu).
Chiar şi aşa însă, preţul solicitat de vânzător mi se pare unul care este mai puţin realist.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu