Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

joi, 5 decembrie 2013

Eseuri la mărci din emisiunea Bucureşti II

Utilizându-se clişeele realizate (conform bibliografiei cunoscute) la Bucureşti (după matriţele franceze) pentru emisiunea  de mărci uzuale pusă în circlaţie începând cu 1879 (şi cunoscută sub denumirea generică "Bucureşti II") s-au imprimat un număr destul de important de eseuri şi probe de planşă, la toate valorile. Valorile mici ale acestor încercări se găsesc cel mai des pe piaţa filatelică. O bună parte din acestea au fost dantelate numai orizontal, rândurile fiind detaşate ulterior din coli, iar unele exemplare au fost decupate prin tăiere (unicatele devenind dantelate pe laturile orizontale şi nedantelate pe cele verticale). O parte din probe au fost supratipărite cu cuvântul "ANULAT" (cu caractere subţiri cu serife, asemănătoare stilului "Courier").


Cele patru eseuri din imaginea de mai sus au fost oferite luna trecută pe eBay de către un vânzător grec. Alăturarea celor patru unicate m-a făcut să acord o atenţie mai mare supratiparului "ANULAT". La trei din cele patru exemplare, în colţul stâng inferior se poate distinge o porţiune din litera "T" a supratiparului de pe coloana din stânga pieselor în cauză (decupată). Poziţia (sau mai degrabă unghiul diagonalei) sub care sunt aliniate supratiparele mă face să cred că (cel puţin în cazul acestor piese) acest supratipar a fost aplicat concomitent pe mai multe mărci, poate chiar pe toată planşa.
Din câte ştiu, acest detaliu nu este semnalat până acum.
Lotul format din cele patru eseuri a fost oferit la preţul de 80 dolari, dar nu a fost vândut.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu