Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

joi, 4 iulie 2013

Blocurile de la OSP-ul din 1948

Aceste piese sunt în general căutate de către colecţionari, figurând adesea pe lista pieselor care lipsesc din cele mai multe colecţii mici şi medii. Atunci când apar pe piaţă, cel mai adesea blocurile au defecte ale gumei sau îndoituri/pliuri. Seria în blocuri este rară datorită tirajului mic. Tirajul total al emisiunii este de 45.000 de serii complete.
Emisiunea a fost imprimată în totalitate în blocuri de câte patru mărci la fiecare valoare. Colile de tipar conţineau câte şase blocuri de patru, dispuse pe două coloane a câte trei blocuri.
La tirajul de 45.000 serii complete corespunde un tiraj de câte 1.875 coli de tipar de fiecare valoare (sau câte 11.250 blocuri din fiecare valoare). Evident, colile de tipar de câte 6 blocuri de 4 au fost debitate, pe piaţă distribuindu-se blocuri de câte patru mărci din fiecare valoare.
Din tirajul de 11.250 blocuri, multe au fost sparte/tăiate, evaluându-se că pe piaţă au rămas circa o treime din tirajul iniţial, adică undeva pe la 3.700 seturi, din care nu toate sunt şi bune din punct de vedere calitativ. Numărul seturilor de blocuri în perfectă stare s-ar putea să fie mai mic de 2.500.
Faţă de acest tiraj estimat, cotele pentru seturile de blocuri acordate de către Michel indică o puternică subevaluare (la tiraj echivalent pentru o emisiune germană, cota este de ordinul miilor de euro!). Este drept, numărul doritorilor de marcă germană nu se compară însă cu cel al doritorilor de marcă românească (şi acesta este un criteriu de evaluare).


Setul de blocuri din imaginea de mai sus a fost recent vândut pe eBay pentru suma de 166 de dolari (după 36 biduri), ceea ce înseamnă undeva cam pe la 35% din cota catalogului Michel. În opinia mea, dacă blocurile nu au defecte este un preţ excelent pentru acest set.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu