Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

sâmbătă, 8 iunie 2013

Piesă cu o francatură frumoasă

A fost oferită la o licitaţie maghiară, la mijlocul lunii trecute. Făcând "inventarul" ultimelor licitaţii, nu m-am putut abţine să nu o prezint (click pe imagini pentru mărire).


Este vorba de o foaie de expediţie expediată pe 30 decembrie 1897 din Năsăud la Sadagura, în Bucovina austriacă, document care a însoţit două pachete, fiecare cu o valoare declarată de câte 85 forinţi. Pe 31 decembrie, coletele au ajuns la Tihuţa, trecând apoi graniţa maghiară. La Sadagura au ajuns pe 3 ianuarie 1898. Destinatarul s-a bucurat probabil de ceva bunătăţuri trimise cu ocazia anului nou, poate şi de ceva îmbrăcăminte.
Documentul poştal poartă o francatură bogată, formată din trei culori: 3 kreuzer verde cu filigran (4 exemplare), 30 kreuzer cu cifre negre (5 exemplare) şi 50 kreuzer tot ci cifre negre (9 exemplare, din care 7 pe faţă şi 2 pe verso). Toate ştampilele sunt clar aplicate şi complet lizibile. Este o plăcere să priveşti asemenea piesă. Ea a fost oferită la un preţ de strigare echivalent cu 236 euro (nu am idee dacă a fost vândută, site-ul respectiv nu oferă informaţia).
Din păcate, colecţionarii din ţară nu prea dau semne că ar fi interesaţi de perioada austriacă şi maghiară a istoriei poştale transilvane şi bănăţene, şi nici de cea austriacă a Bucovinei. Toate aceste piese frumoase (încă se mai pot vedea şi altele din această categorie) probabil că se vor pierde, nebăgate în seamă. Nu ştiu dacă va aduna cineva informaţiile referitoare la perioadele respective. Şi este mare păcat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu