Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

miercuri, 1 mai 2013

Uzualele Ferdinand, perechi mixte cu tipuri diferite

Aveţi posibilitatea să admiraţi în imaginile de mai jos trei piese care au fost vândute în licitaţiile online în ultimele luni. Toate cele trei piese sunt ale valorilor de 3 lei.

Respectând ordinea cronologică, acest bloc provine dintr-o planşă mixtă a cărei componenţă încă nu se cunoaşte cu certitudine, deoarece nu există niciun colecţionar sau cercetător care să deţină o coală întreagă. Dacă vă uitaţi cu atenţie la mărcile din bloc, cele de pe rândul superior sunt tip II (denumit convenţional "cu furcă", după forma ciocului din mijlocul cifrei 3), în timp ce mărcile de pe rândul inferior sunt tipul I (aşa-numitul "cu cioc", după forma buclei superioare a cifrei 3).
Nu se cunoaşte o altă combinaţie între cele două tipuri, ca poziţie. Absolu toate piesele cunoscute sunt perechi verticale, la care ordinea tipurilor (de sus în jos) este întotdeauna II+I. Mai mult, "capetele de cui" care se văd în spaţiile verticale dintre cele două coloane sunt tipice. Toate piesele cunoscute sunt dantelate K în pieptene (13½x13¾).
Blocul de faţă a fost vândut cu 160 dolari (7 biduri).

Perechea de mai sus este "inversă" ca ordine faţă de perechile blocului de 3 lei brun. La această culoare (roz), s-au păstrat şi se cunosc coli comerciale complete (de câte 100 de mărci, 10x10, fără margini, adică jumătăţi de coli de tipar de 200 de clişee). În colile comerciale, trei clişee sunt tipul II ("cu furcă"), în timp ce restul de 97 de clişee sunt tipul I ("cu cioc"). Această pereche a fost vândută cu 148 dolari (9 biduri).

Acest bloc (click pe imagine pentru mărire) conţine, pe rândul al doilea, trei clişee tipul II ("cu furcă"), în timp ce toate celelalte clişee sunt tipul I ("cu cioc"). Blocul conţine TOATE cele trei clişee tip II din coala comercială. Primul clişeu din dreapta prezintă o eroare constantă, cadrul vertical drept are o pană albă la nivelul occipitalului efigiei. Toate colile şi blocurile cunoscute au această eroare la clişeul în cauză.
Întotdeauna, colile cu aceste trei clişee schimbate sunt imprimate pe hârtie subţite, semitransparentă, fiind dantelate A în linie, 13½.
Blocul de faţă a fost vândut cu 340 dolari (3 biduri), dar acest preţ prezintă un paradox, dacă îl comparăm cu preţul primului bloc. Motivul: din experienţă pot spune că o pereche mixtă la marca de 3 lei brun este de cel puţin patru ori mai rară decât o pereche mixtă la marca de 3 lei roz.

Preţurile celor trei piese mai indică un lucru: ele sunt mult mai mari decât cotele înscrise în cataloagele Michel şi SCOTT, ceea ce demonstrează puternica subcotare care le afectează.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu