Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

joi, 16 mai 2013

Din nou scrisori postclasice din arhiva fraţilor Elias

Se pare că arhiva fraţilor Elias a fost una ceva mai bogată, deoarece ar cam fi a treia "rundă" de piese pe care o văd prin licitaţii. Ba chiar de una dintre "ture" am şi publicat un articol acum două luni şi ceva (puteţi citi articolul aici dacă n-aţi făcut-o până acum).
Vă prezint un lot de cinci piese care au fost oferite (şi vândute) recent pe eBay. Toate sunt fără excepţie francate cu marca de 25 bani din emisiunea Paris.

Prima piesă a fost expediată din Galaţi în ianuarie 1874. Este o scrisoare curată şi bine păstrată, care poartă pe faţă şi o frumoasă ştampilă-antet a expeditorului. A fost vândută cu 26 dolari după 3 biduri.

Această piesă a fost expediată în martie 1875 din Bucureşti. Pare a fi un imprimat, dar trimiterea a fost totuşi expediată în regim de scrisoare simplă (poate că poartă şi un alt mesaj, pe lângă tipăritura propriu-zisă). Piesa a fost vândută cu 24 dolari (6 biduri).

Această scrisoare a fost expediată din Turnu-Severin în aprilie 1875. Ea poartă o ştampilă-antet pe faţă, în colţul stâng superior şi pare a fi cea mai frumoasă piesă din cele cinci, cât a conţinut oferta vânzătorului. Scrisoarea a fost achiziţionată contra sumei de 36 dolari.

Scrisoare expediată din Craiova, în iunie 1875. În ciuda ştampilelor clare (ar fi singura piesă), ea are un pliu orizontal chiar pe mijloc. Se pare că domnul Glogore Stănescu avea un scris de doctor, deoarece am reuşit cu greu să-mi dau seama că misiva a fost adresată tot fraţilor Elias (adresa este scrisă în germană). Piesa a fost vândută cu 30 dolari (2 biduri).

Ultima scrisoare din lotul cu pricina a fost expediată din Călăraşi, în iulie 1875. Ca origine, pentru mărcile emisiunii Paris este mai rar Călăraşiul. Pe verso se distinge şi o ştampilă de tranzit Bucureşti (de altfel este şi singura piesă din cele cinci care are şi o ştampilă de tranzit). A fost vândută cu 24 dolari (după 5 biduri).
Ce am putut vedea este că preţurile sunt ceva mai avantajoase pentru cumpărători faţă de "tura" precedentă de scrisori (vedeţi linkul de mai sus). Şi asta, în ciuda faptului că nu sunt mult diferite ca frumuseţe. Aceasta ar putea indica faptul că nu sunt prea mulţi amatori pentru astfel de piese. Pentru cei care dispun de fonduri suficiente, ele ar fi putut constitui o investiţie bună pe termen mediu sau lung.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu