Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

luni, 29 aprilie 2013

Ştampile legionare: aşa ceva e doar atac la inteligenţă

De ceva timp, un negustor tot comercializează mărci din epoca regelui Mihai purtând ştampile legionare. Fiecare vinde ce doreşte, că de-aia-i piaţă liberă, numai că individul de care vă vorbesc vinde falsuri!
Cine ştie măcar puţintică istorie, cred că realizează că după înnăbuşirea rebeliunii legionare din ianuarie 1941, oficial nu s-au mai putut utiliza insemnele Gărzii de Fier.
Prima semnalare în blogosfera filatelică românească aparţine d-lui Cornelius Ionescu, aici. Este exact acelaşi ID de pe eBay, erbog_uk.
La puţin timp după aceea, un alt articol de pe un blog filatelic prezintă detaliat diferenţele dintre originale şi falsuri. Este vorba despre articolul lui Daniel.

De vreo două luni, individul a început să vândă iar făcături de acelaşi soi, iar clienţi se pare că găseşte - sunt doar cumpărători neexperimentaţi. Un exemplu îl constituie perechile din imaginea de mai jos (click pentru mărire).


În mod evident, aceste ştampile nu mai puteau fi utilizate în 1947 (se pare însă că în realitate au fost "utilizate" mult mai târziu: ori anul trecut, ori anul acesta).
Ştampilele se pot deosebi nu numai prin elementele corect subliniate de Daniel, ci şi prin poziţia relativă a elementelor ştampilelor, una faţă de cealaltă. Priviţi pentru exemplificare imaginea de mai jos:


O linie dreaptă care uneşte cele două steluţe care sunt situate la începutul şi după textul "ALBA-IULIA" pur şi simplu "taie" data din mijloc, "1 DEC" (la fals). La original "steluţele" sunt de fapt acante, a căror poziţie se situează sub dată.
De asemenea, poziţia textului "ALBA-IULIA" este centrată la original între cercul exterior (dublu) şi cel interior, pe când la fals el este mult mai apropiat de cercul exterior (dublu).
Diferenţe oarecum asemănătoare se întâlnesc şi la ştampilele celorlalte localităţi (Iaşi, Bucureşti) falsificate de către "întreprinzători".
Acelaşi vânzător, erbog_uk, a mai "comis-o" şi altă dată, în afara vânzării acestor falsuri de ştampile: a vândut falsuri ale Capetelor de bour moldovene, fără a specifica acest lucru şi fără a-şi asuma vreo responsabilitate faţă de cumpărători (sau garanţie, cum vreţi să-i spuneţi). Deja consider că astfel de apucături sunt o obişnuinţă pentru acest individ, iar pentru aceasta vă recomand să manifestaţi prudenţă faţă de orice piesă ar oferi-o.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu