Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

marți, 30 aprilie 2013

Societate: insulta şi calomnia, înapoi în Codul Penal

Din link în link am ajuns pe blogul judecătorului Cristi Dănileţ, care citează un comunicat al Curţii Constituţionale şi prezintă, concomitent, un istoric al întregii probleme, de la abrogarea incriminării celor două infracţiuni, din 2006. M-am hotărât să semnalez articolul judecătorului deoarece conţine multe linkuri utile celor potenţial interesaţi de această problemă.

Nu este un subiect pe care am făcut "valsuri" până acum, deoarece am considerat întotdeauna că legea trebuie respectată, indiferent dacă îţi place sau nu. Consider însă că această informaţie este de interes pentru orice categorie de "scriitor", inclusiv pentru bloggeri.

Oamenii normali la cap nu cred că au avut vreodată vreo problemă nici cu incriminarea, nici cu dezincriminarea celor două infracţiuni. Există însă două categorii de persoane care, în opinia mea, au făcut un mare rău societăţii româneşti în ultimii ani: pe de o parte "purtătorii" de vorbe, zvonuri, şuşanele şi păreri, ţuţerii care scriu orice bătându-şi joc de "libertatea de exprimare" (inclusiv tot soiul de comentatori abia ridicaţi din cea mai josnică mocirlă), iar pe de altă parte cei deranjaţi de întâmplările reale dezvăluite de media, indivizii care au încercat să le bage pumnul în gură ziariştilor responsabili prin orice mijloace, inclusiv prin acţionarea în justiţie pe motive de calomnie.

Chiar dacă pe cei normali la cap noutatea legislativă nu ar trebui să îi afecteze, poate că ar trebui să manifeste un dram în plus de respinsabilitate şi de atenţie la ce scriu sau spun (inclusiv pe reţelele de socializare).

4 comentarii:

  1. Era si cazul. Ne cam umplem de cocalari/jurnalisti/pareristi si uitam ca libertatea de exprimare nu trebuie sa-i lezeze pe altii!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate se mai pune câte-un "dop" la fluviul de mizerii vărsate peste tot.

      Ștergere
  2. In sfarsit se va face dreptate. Sa-i mai vedem pe delatorii filateliei romanesti daca mai au tupeu sa batjocoreasca munca noastra. Multumesc pentru articol. E balsam de pus la rana.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ei, na! N-or să mai vorbească, dar or să o facă în continuare.

      Ștergere