Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

vineri, 5 aprilie 2013

Mi-au plăcut la Heinrich Koehler

Între 19 şi 23 martie s-au desfăşurat mai multe vânzări ale casei germane Heinrich Koehler, care au prilejuit, ca de obicei, evenimente greu de trecut cu vederea de către pasionaţi. Materialul a fost clasificat pe grupe, aşa cum se procedează de obicei  în cadrul licitaţiilor importante.
Materialul de potenţial interes românesc nu a lipsit, fiind oferite chiar şi două unicate Cap de bour din prima emisiune a Moldovei. N-am să lungesc vorbăria, trec direct la prezentarea pieselor pe care le-am selectat.


Aceasta este o piesă frumoasă de istorie poştală, expediată din Göttingen, Hanovra, la Iaşi, în Moldova. Plicul este nedatat, putând proveni din intervalul 1851-1855. Tariful a fost achitat integral de către expeditor. Pe verso se disting mai multe ştampile de tranzit, ştampila de sosire la Iaşi lipsind (ultima ştampilă aplicată, ca dată, fiind Cernăuţi.
Plicul a fost oferit pentru suma de 1.500 de euro, fiind vândut în final pentru numai 1.400 euro.

O serie rară este setul de 13 valori neemise ale poştei militare austriece destinate teritoriului românesc ocupat. Este un set rar, însoţit la această licitaţie şi de un atestat semnat de expertul austriac Ferchenbauer. Seria a fost oferită şi vândută cu 1.800 euro.

Plicul de mai sus a fost expediat în 1869 de la oficiul consular austro-ungar din Botoşani la Leipzig, în Germania, fiind francat cu două mărci de câte 10 soldi din Levantul Austriac. Este o piesă rară, cu o ştampilă la fel de rară, oferită la un preţ de strigare de 2.000 euro, dar vândută în final cu 3.200 euro.

Un foarte frumos unicat de 54 parale din prima emisiune Cap de bour, cu o margine de coală lată în partea superioară şi cu o ştampilă albastră PIATRA MOLDOVA aproape completă a fost oferit la un preţ de strigare de 14.000 euro. Se pare că vânzătorul s-a cam aruncat prea mult, marca rămânând nevândută.

Un alt unicat frumos din prima emisiune moldoveană, de astă dată de 108 parale, a fost oferit şi vândut pentru 6.000 euro. Detalii despre această piesă se pot citi pe certificatul semnat de Heimbüchler care a însoţit-o.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu