Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

luni, 22 aprilie 2013

Cu ce se mai dau ţepe? Cu piese fabricate!

Văzută zilele acestea pe eBay. Am fost curios să văd dacă se vinde sau nu, deoarece făcătura era evidentă. Dacă era o sumă mai importantă, cred că aş fi semnalat-o înaintea terminării licitaţiei, dar aşa poate că se învaţă minte cumpărătorul şi cască ochii altă dată.


Pe un fragment dintr-o scrisoare de trăsură CFR, un isteţ a aplicat o marcă de 15 bani Cifra în patru colţuri, dând naştere unei piese care poate lua uşor ochii unei persoane neavizate.
Problema este că sunt o grămadă de nepotriviri. În primul rând, scrisorile de trăsură ale CFR erau documente care circulau cu trenurile pe calea ferată şi nu aveau nicio treabă cu poşta. Ele nu trebuiau francate cu mărci poştale.
În al doilea rând, conform unei date înscrise pe fragmentul de document, acesta provine din 24 mai 1888. Păi mărcile Cifra în patru colţuri au fost puse în circulaţie abia la începutul anului 1890, adică la mai bine de un an şi jumătate după data de pe documentul în cauză.

În al treilea rând, ştampila de pe document nu se potriveşte de niciun fel cu cea de pe marcă: formatul ştampilei este altul, culoarea tuşului esta alta, anul din ştampila de pe marcă pare a fi (18)92.
Asta e, trebuie să învăţăm mereu.

2 comentarii:

  1. :) „istețul” citește viitorul.El știa cu mai bine de doi ani înainte că vor apărea aceste mărci poștale !

    RăspundețiȘtergere