Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

marți, 30 aprilie 2013

1940, Ardealul de Nord: telegrame româneşti, transformate în suveniruri maghiare

Acum vreun an de zile, fiind în vizită la cineva, am avut ocazia să văd la persoana în cauză un stoc frumuşel de telegrame româneşti din perioada interbelică, ştampilate cu diverse obliterări de tip "Visszatért". M-am mirat de numărul destul de măricel de piese şi, la întrebarea "de unde le-ai luat colega?", persoana mi-a răspuns că le-a primit cadou de la o cunoştinţă din Ungaria.
Întâmplarea nu a fost una singulară. Cel puţin doi colecţionari din străinătate mi-au comunicat că dispun de câteva zeci de astfel de piese.
Problema e că nu-s invidios pe cei care dispun de astfel de stocuri (cred că am şi eu vreo cinci modele diferite), ci sunt oarecum mirat de numărul mare de piese care au apărut pe piaţă în ultimul timp. Poate că toate aceste piese erau pe piaţă şi înainte, numai că facilităţile oferite în prezent de internet au scos în evidenţă numărul lor, uşurând efectuarea unei analize sumare de piaţă.
Cert este că perioadic am observat pe eBay apariţia unor piese asemănătoare, dar nu în număr mare, ci mai izolat, una-două pe ici, pe colo.

Cel mai recent am văzut piesele din imaginile de mai jos.


Nefiind întreguri poştale cu marcă fixă, recunosc faptul că nu m-au preocupat în mod special. Poate şi din cauza faptului că nu au circulat efectiv prin poştă.
Ulterior însă mi-a dat prin cap să vă adresez o întrebare: a verificat oare cineva vreodată dacă la ştampilele aparţinând aceleiaşi localităţi, dar aplicate pe piese diferite, se înregistrează diferenţe?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu