Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

duminică, 3 martie 2013

Rezultate interesante la Corinphila

Licitaţia de primăvară a casei elveţiene a prilejuit prezentarea celei de-a treia părţi a colecţiei expertului german Fritz Heimbüchler, medaliată în repetate rânduri cu cele mai înalte distincţii. Aşa cum este însă obiceiul, pe lângă piesele din colecţia propriu-zisă aparţinând expertului german, casa elveţiană a oferit şi alte piese româneşti foarte frumoase. Cele mai interesante realizări sunt prezentate în continuare.

Un frumos unicat de 27 parale din prima emisiune Cap de bour, dispus pe un mic fragment, obliterat JASSY MOLDOVA 11/9 a fost oferit la preţul de strigare de 8.000 franci. Piesa este semnată de expertul Todd şi a fost însoţită şi de un certificat semnat de Heimbüchler (această piesă nu a făcut parte din colecţia expertului german). Piesa a fost vândută cu 8.500 franci.

Francatură tricoloră de 75 bani, pe o scrisoare expediată în 1869 din Brăila în Anglia. Este o piesă extraordinar de frumoasă. Scrisoarea poartă o smnătură a lui A. Diena şi a fost însoţită de un certificat semnat de Heimbüchler. Ea a fost oferită la un preţ de strigare de 2.500 franci, dar s-a adjudecat pentru suma finală de 11.500 franci.

Mic fragment cu o francatură mixtă care, judecând după regulamentele vremii, n-ar fi trebuit să existe (dar care, iată, a apărut totuşi): francatură mixtă din 1870 între o marcă de 10 kreuzer DDSG şi un "favorit" românesc de 25 bani din emisiunea 1869. Fragmentul a fost oferit pentru 1.400 franci, dar a fost vândut cu 3.400 franci.

Această frumoasă recomandată cu o francatură de 2 lei şi 45 bani, expediată în noiembrie 1872 în Franţa a fost oferită la 400 franci. Credeam că se va vinde la un preţ final destul de ridicat, dar acesta nu a "ajuns" decât la 650 franci. În opinia mea, cel care a cumpărat piesa a făcut o afacere foarte bună.

Fragment mare dintr-o scrisoare expediată în 1867 din Constanţa (oficiul austriac al agenţiei Lloyd) în Anglia, purtând francatură mixtă compusă dintr-o marcă locală DBSR şi cinci mărci ale Levantului austriac, toate obliterate cu ştampilă cu cerc simplu LLOYD AGENZIE KUSTENDJE. Este o piesă cu mai multe certificate şi cu un "pedigree" cunoscut. Piesa a fost oferită la 2.000 franci, vânzându-se în final cu 2.600 franci.

Scrisoare prefilatelică purtând o amprentă impecabilă a ştampile prefilatelice muntene foarte rare KAMPULUNG. Este una dintre cele mai frumoase piese cunoscute. A fost oferită la 2.500 franci, fiind vândută în final la 3.200 franci.

Scrisoare prefilatelică purtând altă ştampilă rară din Muntenia, TARGUJIUL, piesă provenind din fosta colecţie a dr. Liviu Cristea. Oferită la 2.500 franci, scrisoarea a fost vândută cu 3.200 franci.

Scrisoare completă datată februarie 1860, purtând amprenta clară a celei mai rare ştampile prefilatelice din Muntenia, RUŞI DE VEDE, cu tuş albastru. Numai trei exemplare mai sunt cunoscute în prezent, aceasta find una dintre cele două scrisori cunoscute în stare mai bună, dar totodată fiind şi cea mai timpurie. Oferită pentru 4.000 de franci, scrisoarea s-a vândut în final cu un preţ de adjudecare dublu - 8.000 franci.

Superb unicat de 27 parale din prima emisiune, cel mai frumos exemplar cunoscut provenind de la biroul telegrafo-poştal Vaslui. Este totodată şi una dintre cele mai frumoase piese cunoscute din prima emisiune. Oferită la un preţ de strigare de 20.000 franci, marca a fost vândută în final cu 23.000 franci.
Nu am înţeles unde au fost culturnicii care se tot dau de ceasul morţii când vorbesc despre "valorile culturale naţionale" şi despre "patrimoniu". Sunt aproape sigur că habar n-au avut de această licitaţie, şi asta pentru că iau salariul degeaba, neîntrebându-i nimeni de sănătate!

Unul dintre cele mai frumoase unicate obliterate de 81 parale din prima emisiune şi singurul cunoscut cu ştampilă roşie. Piesă superbă, cu margini întregi pe toate laturile. Marca provine din colecţia lui René Berlingen. Piesa a fost oferită şi vândută pentru 50.000 franci. Alooo!!! Cultura! Pe unde sunteţi?

Coală integrală a mărcii de 40 parale pe hârtie alb-gălbuie din a doua emisiune, una dintre cele patru (poate cinci) astfel de piese cunoscute. Oferită şi vândută pentru 12.000 franci.

Pereche răsturnată obliterată (singura cunoscută) a mărcii de 40 parale pe hârtie albăstruie din a doua emisiune. Fiecare marcă este obliterată cu câte o ştampilă moldoveană prefilatelică FRANCO cu litere chirilice. Este o piesă unicat, de referinţă. Oferită şi vândută cu 10.000 franci.

Scrisoare loco, francată cu un superb unicat de 2 parale Cuza 1865 pe hârtie vărgată. Este una din cele numai două piese cunoscute. Oferită la 20.000 franci, în final preţul de adjudecare a ajuns la 40.000 franci.

Recipisă francată cu un superb ştraif orizontal de patru mărci de 5 parale Cuza 1865 pe hârtie simplă, obliterat cu ştampila FRANCO BOTOSCHENI. Este o piesă care a trecut prin mai multe colecţii importante. Recipisa a fost oferită şi vândută cu 8.000 franci.

Francatură tricoloră de 45 bani pe scrisoare expediată din Galaţi în Anglia, în vara anului 1872 (circulaţie târzie pentru marca de 2 bani). O combinaţie foarte rară, în ciuda faptului că două mărci de 10 bani sunt deteriorate. Scrisoarea a fost oferită cu 7.500 franci, dar a fost vândută cu 10.000 franci.

Superbă "Foaie de reclamaţiune" francată cu un "favorit" de 25 bani 1869, una dintre doar cele două piese cunoscute. Este o piesă de istorie poştală extrem de rară. A fost oferită la 4.000 franci, dar a fost vândută cu 9.000 franci.

Una dintre cele mai rare scrisori ale perioadei clasice româneşti: unicat de 50 bani "barbă" impresiune defectuoasă pe scrisoare expediată în Italia. Această marcă a fost în circulaţie numai două luni şi jumătate, fiind înlocuită de marca de 50 bani "Paris" (de aici rezultă şi raritatea scrisorii). A fost oferită şi cumpărată cu 15.000 franci.

Aceasta este una din rarităţile Levantului, una dintre cele numai patru scrisori ale poştei maritime locale T. B. Morton care poartă marca cu supratiparul "Letter". Scrisoarea a fost expediată din Ţarigrad (Constantinopol) la Brăila. Este cunoscută şi descrisă în literatura de specialitate ca una dintre cele mai frumoase piese ale acestei poşte maritime locale. Scrisoarea a fost oferită şi vândută pentru 20.000 franci.

Scrisoare expediată în 1875 din Bacău la Atena, cu francatură de 75 bani pre-UPU (conform unui tarif abrogat tot în 1875, în urma aderării ambelor ţări la Uniunea Poştală Universală), taxată la destinaţie cu 40 lepta. Combinaţia a putut lua naştere doar pentru o perioadă scurtă, fiind o piesă foarte rară. Ea a fost oferită şi vândută cu 4.000 franci.

Numărul pieselor foarte frumoase oferite la această licitaţie a fost mare. Cataloagele acesteia fac parte din literatura pe care orice pasionat ar trebui să o păstreze.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu