Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

vineri, 22 martie 2013

Când a fost pusă în circulaţie a doua emisiune de mărci "Taxa de plată"?

De circa trei ani mă preocupă clarificarea unor aspecte legate de catalogarea mărcilor "Taxa de plată" din primul model, cifra mare în oval, format orizontal (imprimate în brun şi în verde). Aceste mărci sunt contemporanele mărcilor corespondente din perioada postclasică, începând cu "Perle" şi terminând cu mărcile "Spic de grâu" şi "Carol I - Tipografiate".
Am constatat că multe varietăţi catalogate prin lucrările româneşti mai vechi nu prea corepsund realităţii, în sensul imposibilităţii identificării pieselor în cauză. Un exemplu este "perechea tête-bêche" la marca de 5 bani brun din prima emisiune (varietate despre care în ultimii 20 de ani nu a putut nimeni să indice o colecţie în care se găseşte sau vreo licitaţie unde a fost oferită piesa, chiar mai veche). Pe de altă parte, am descoperit numeroase alte varietăţi la care autorii cataloagelor noastre nici nu s-au gândit cred şi pe care nu le-a semnalat absolut nimeni, de câd sunt ele puse în circulaţie (de exemplu varietăţile filigranelor PR la emisiunile imprimate în culoarea verde).
Pentru mine este clar în acest moment că în toată istoria filateliei româneşti nu prea a fost niciun colecţionar care să fi abordat studiul acestor emisiuni într-un mod serios.
Trebuie totuşi să menţioneaz un articol publicat în ultimul număr al revistei Filatelia, referitor la o aşa-zisă dantelură nouă. Îmi pare rău pentru autor, dar piesa în cauză este doar un fals destul de prost, uşor de identificat după forma cifrelor valorii din oval. O simplă comparaţie cu mărci obliterate din aceeaşi valoare (nu are importanţă emisiunea sau filigranul) poate scoate în relief uşor diferenţele, numai să existe bunăvoinţă şi corectitudine.

Problema pe care vreau să v-o supun atenţiei este data punerii în circulaţie a celei de-a doua emisiuni "Taxa de plată", aşa-zisele "culori schimbate", brun roşcat în loc de brun ciocolatiu. Nu am să menţionez decât CMPR 1974 (Kiriac Dragomir - Aurel Surpăţeanu), care indică drept dată de punere în circulaţie luna noiembrie a anului 1885. Catalogul Michel indică numai anul, 1885.

Perioada postclasică este plină de situaţii în care amploiaţii poştei manipulau în mod defectuos părţile mobile ale ştemplurilor, generând pe corespondenţe amprente care se disting prin date eronate, ordine modificată în dată, elemente răsturnate etc. Cel puţin pe perioada de circulaţie a mărcilor "Spic de grâu" am întâlnit multe asemenea situaţii. Ei bine, acum vorbind de dată - când vezi că găseşti trei, patru, cinci piese cu date mult mai timpurii decât cele îndeobşte cunoscute, atunci începi să te gândeşti că cineva a bătut câmpii când a scris ce-a scris. N-am s-o mai lungesc şi vă voi prezenta piesele în cauză.

18 iulie 1884, Bucureşti Cursa ?

6 septembrie 1884, Curtea de Argeş

4 octombrie 1884, R. Sărat

19 octombrie 1884, ?

23 octombrie 1884, Bucureşti Cursa 2

11 noiembrie 1884, Bucureşti Cursa 2

19 noiembrie 1884, Bucureşti Cursa ?

Iată aşadar că toate aceste piese devansează cu un an data înscrisă în CMPR 1974. Mai am şi destule piese purtând ştampile din prima parte a anului 1885.
Ca să nu credeţi că este vorba de marca de 30 de bani din prima emisiune (cea din 1881), vă prezint şi două astfel de unicate, pentru a le putea compara cu piesele de mai sus. Diferenţa de culoare este în mod cert evidentă.


Iată încă un exemplu de cât de bine au fost studiate mărcile noastre mai vechi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu