Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

joi, 21 februarie 2013

Varietăţi la Carol I "Gravate"

Nu sunt piese extraordinare sau mari rarităţi, dar intră în categoria celor care-mi fac o deosebită plăcere atunci când le văd.
Varietatea "tipar copiat" ("offset" în engleză, "Abklatsch" în germană, francezii utilizează acelaşi termen ca pentru recto-verso) este una care este des confundată, mai ales la uzualele Carol I "Gravate". La această emisiune se întâlnesc două astfel de categorii de variante care s-ar putea confunda cu tiparul copiat: urme ale tiparului rămase pe spatele mărcilor (provine tot de la copiat, dar impresiunea este neglijabilă), respectiv tiparul pătrunds pe verso (mai ales la valoarea de 15 bani violet obliterată şi spălată, din cauza cernelii de tipar care uneori se dizolvă în substanţele utilizate la spălat).
Tiparul copiat propriu-zis se înâtlneşte la toate valorile. Cele mai comune îmi par valorile de 10 şi 25 bani, restul valorilor fiind ceva mai rare (cu  accent pe valorile de 5 bani, 1 leu şi 2 lei, ultima fiind şi cea mai rară). Exemplarele obliterate cu tiparul copiat foarte clar pe verso sunt destul de rare. Două astfel de piese au fost oferite recent pe un portal online, dar nu au fost vândute, deşi preţul solicitat a fost unul decent.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu