Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

luni, 25 februarie 2013

Ce-o fi asta? Filigran, cumva?

De câteva luni, cineva desface pe un portal online o colecţie de mărci din emisiunile Cluj şi Oradea: unicate, blocuri mai mici sau mai mari, fragmente de coală etc. Partea frumoasă este că imaginile scanate sunt destul de bune pentru a putea înţelege câte ceva din aceste piese (destul de multe au fost alese cu grijă, prezentând diverse varietăţi şi erori ale supratiparelor).
Zilele trecute am văzut un bloc din marca de 2 bani "Secerătorii" cu supratipar de la Cluj, care are pe marginea de coală un lucru interesant (vezi săgeţile roşii):


Colecţionarii de clasice (de pildă cele din Anglia şi din coloniile sale, dar şi din unele ţări europene, de pildă Suedia) ştiu că unele mărci au filigran marginal numai pe marginile colilor. Ei bine, "dunga" pe care am marcat-o şi la imaginea feţei, şi la cea a verso-ului, seamănă al naibii de tare cu un filigran de tip "linie", aşa cum se întâlneşte la clasicele pomenite, dar şi la destul de multe emisiuni româneşti mai vechi.

Ar fi culmea (dar nu m-ar mai mira) ca după mai bine de 90 de ani de la punerea acestor mărci în circulaţie să constatăm că există şi cu filigran, nedepistat până acum (am spus că nu mă mai miră, deoarece la mărcile aceleiaşi emisiuni am găsit erori de tipar nemenţionate nici măcar în monografia maghiară).
Poate că n-ar strica să vă verificaţi clasoarele, şi în special piese care poartă margini de coală în special. Cine ştie, poate "punem" de vreo descoperire.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu