Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

sâmbătă, 2 februarie 2013

Altă făcătură evidentă

Dacă în articolul precedent v-am prezentat o făcătură cap-coadă, la care totul a fost falsificat (de la suport, până la marcă şi ştampile), de data aceasta avem de-a face cu un fals ceva mai elaborat, un aşa-zis "fals parţial", pentru realizarea căruia s-au utilizat elemente constitutive originale. Click pe imagini pentru mărire.


Haideţi să vedem care este "povestea" la această piesă (cred că explicaţiile sunt binevenite, deoarece am primit o grămadă de întrebări - pentru prima dată de când am deschis blogul când pentru aceeaşi piesă m-am pomenit cu mai mult de 15 întrebări venite de la persoane diferite).
Care este ideea? Pe o scrisoare oficială nefrancată (expediată de la Ismail la Brăila) s-a aplicat o marcă originală de 30 parale Principatele Unite din 1864, falsificându-se ştampilele Galaţi Moldova.
De ce este aşa evident falsul? Este evident pentru cine ştie măcar cât de cât elementele de bază de istorie poştală şi de ştampilografie. Sunt două elemente:
- mărcile Principatele Unite au fost scoase din circulaţie la 31 decembrie 1864;
- ştampilele de tip cerc dublu cu agrafă bogată (cum este cea de pe faţa scrisorii - Ismail) au fost confecţionate şi introduse în folosinţă abia în 1865, în vară (deci cam la şase luni după ce mărcile au fost retrase - v. "Ştampilografie poştală...", K. Dragomir, pag. 101).
Aşadar, combinaţia dintre cele două elemente nu avea cum să ia naştere sub nicio formă.
Făcătura a fost vândută deja pe eBay de către ID-ul fleming_it cu 112 dolari (9 biduri).

8 comentarii:

  1. Cand spuneti facatura va referiti la intamplare sau intentie ? De ce n-ar fi circulat in 1865 ? Stampilele sunt falsificate ? Daca nu, care a fost scopul acestui "montaj" ? Sa fi anticipat cineva aparitia eBay, sau Facebook ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Termenul de "făcătură" exclude noţiunea de "întâmplare", deoarece există o intenţie. Marca de 30 parale 1864 este rară pe scrisori întregi, deoarece a circulat o perioadă foarte scurtă (fiind în schimb aproape comună în stare neuzată). Probabil că lucrătura este destul de veche. De pe vremea când şi scrisorile oficiale nefrancate, şi mărcile de 30 parale neuzate erau comune. Intenţia este clară: din două piese comune s-a realizat una rară.
      Repet, deşi am spus-o şi în articol: nu se mai poate pune întrebarea "de ce n-ar fi circulat în 1865" odată ce au fost retrase din circulaţie la 31 decembrie 1864, lucru dovedit pe bază de documente. Disciplina oficianţilor la acea dată era una strictă, nu ar fi primit o scrisoare francată cu o marcă nevalabilă. Până acum nu s-a descoperit vreun astfel de caz. Se cunosc numai piese circulate în mod fraudulos, dar înlăuntrul perioadei de valabilitate a francării.

      Ștergere
    2. Multumesc . Felicitari pentru achizitia facuta .

      Ștergere
    3. Ce achiziţie, că n-am luat eu piesa asta, nu-mi dau singur cu tesla... :)))

      Ștergere
    4. Am facut referire la articolul Duzina de cuvinte . Am gresit ?

      Ștergere
    5. Aaa... Da, aşa este. Mulţumesc!

      Ștergere
  2. Treaba cu disciplina ramane de discutat . Cine putea avea acces la stampila ? ( daca amprenta este, repet, ok )Mai ca a-si incerca o trimitere care sa aiba intrun colt sau amestecat printre alte marci valabile si unul retras din circulatie . 90% , ca trece si primeste si stampila . (Respectand tariful legal de trimitere actual si folosind o marca din anii 80 sa zicem .)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce-i acum nu se poate compara cu situaţia de atunci.
      Amprenta ştampilelor de Galaţi nu este OK.
      Apoi mai e o problemă: marca se aplica la plecare, nu pe parcurs. După date, a plecat pe 22 din Ismail şi a ajuns pe 29 la destinaţie, la Brăila. Pentru ce să se fi aplicat marca la Galaţi? Bate la ochi. Aş vrea să văd MĂCAR un al doilea exemplu (dar nu se cunoaşte în mod sigur). Aici nu-i cu datul cu părerea, ci cu confirmatul cu sutele de scrisori oficiale existente în arhive.

      Ștergere