Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

luni, 7 ianuarie 2013

Spic de grâu, două scrisori "gemene"

Am urmărit pe eBay evoluţia celor două piese ilustrate mai jos (click pe imagini pentru mărire), deoarece mi s-a părut un exerciţiu interesant pentru aflarea preferinţelor amatorilor de francaturi cu mărci Spic de grâu. Ambele plicuri au acelaşi expeditor şi acelaşi destinatar, fiind puse la poştă la numai o zi diferenţă. Ceea ce le diferenţiază este numai francatura (şi, oarecum, starea de calitate).

Primul plic a fost expediat pe 6 septembrie 1898, având o francatură bicoloră de 1 leu şi 25 bani compusă din două mărci (dintre care una de 1 leu, ceva mai rar întâlnită pe corespondenţe întregi). Plicul a fost vândut cu 139 dolari (după 14 biduri).

Al doilea plic a fost expediat cu o zi mai târziu, fiind francat numai cu 1 leu. Din păcate (deşi este o francatură nu chiar comună), plicul are o ruptură în partea superioară provocată în epocă, la deschidere. Acest al doilea plic a avut mai puţini amatori, vânzându-se cu numai 35 dolari (6 biduri).
Este interesant de observat că la oficiul central din Brăila, în numai o zi diferenţa dintre numerele acordate celor două plicuri (ambele fiind recomandate) s-a ridicat la 103 bucăţi.

2 comentarii:

  1. Într-adevăr frumoasă activitate la poșta centrală din Brăila de atunci.Dunărea aflată în apropiere este cu siguranță o explicație. Cele două valori de pe primul plic,1 leu și 25 de bani îmi sunt tare dragi(între spicuri).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Şi mie îmi sunt. Îmi plac tare mult piesele Spic de grâu.

      Ștergere