Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

sâmbătă, 5 ianuarie 2013

Formular german de coletărie

Iată o piesă pe care am remarcat-o pe un portal de licitaţii online. Este vorba de o foaie de expediţie, care a însoţit un colet expediat din Germania în România, în decembrie 1899.


Coletul a fost expediat pe 6 decembrie din Berlin, intrând în ţară probabil pe la Iţcani. Primul "semn" românesc lăsat pe efectul poştal este ştampila gării Burdujeni, pe 10 decembrie. Coletul tranzitase localitatea Myslowitz din Imperiul Austro-Ungar (actualmente Mislowice, Polonia) în 8 decembrie. Coletul a ajuns la destinatar - doamna director Wiese de la fabrica de zahăr din Mărăşeşti - pe 11 decembrie, după cum atestă ştampilele de pe verso, la destinaţie aplicându-se şi un timbru fiscal de 10 bani.
Piesa a fost vândută cu 276 euro (11 biduri), dar bănuiesc că acest preţ a fost realizat nu datorită timbrului fiscal românesc, ci mai degrabă francaturii aplicate la expediere, compusă din mai multe mărci germane totalizând un nominal de 9,90 mărci, coletul având o greutate de 17 kilograme, după cum indică inscripţia de pe faţa foii de expediţie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu