Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

marți, 25 decembrie 2012

Prefilatelică interesantă

Am mai prezentat piese vândute în licitaţiile online, expediate din Muntenia în afara principatului (anterior deschiderii serviciului poştal local), prin intermediul poştei austriece.
Piesa ilustrată mai jos mi s-a părut interesantă deoarece nu am mai văzut decât scrisori expediate din Craiova, nu şi din alte localităţi. Se pare că exista o conexiune organizată de către negustorii olteni, care intermediau expedierea scrisorilor către imperiul austriac prin Orşova, acelaşi traseu fiind urmat şi de această dată. Scrisoarea este cea din imaginea de mai jos (click pentru mărire).


Localitatea de expediere este înscrisă în colţul stâng superior.


În descrierea piesei, localitatea de origine este indicată Târgovişte, dar eu cred că nu este vorba de fosta cetate de scaun, ci mai degrabă de Târgu Jiu, de unde scrisoarea a plecat pe 11/23 august 1844.


Ea a fost marcată cu ştampila liniară "Turquié", luând drumul spre Orşova, unde a primit ştampila austriacă ovală "ALTORSOVA" cu ornamente.


În Orşova, scrisoarea a mai primit o adnotare, datată 1 septembrie 1844. Se pare că numele expeditorului (un român pe nume Popoviciu) mai este înscris odată, de această dată cu caractere latine (spre deosebire de inscripţia expeditorului, făcută cu litere chirilice).


Scrisoarea a fost dezinfectată probabil lângă Orşova (am mai prezentat o piesă asemănătoare într-un articol precedent, piesă care avea acelaşi sigiliu aproape intact).


Scrisoarea a ajuns la Pesta pe 5 septembrie, conform ştampilei de sosire.
Piesa a fost vândută pe eBay cu 346 dolari (2 biduri).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu