Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

luni, 10 decembrie 2012

Plecată din Regat şi înapoiată în Republica Populară

Recent a fost vândut pe un portal online plicul din imaginile de mai jos (click pentru mărire) pentru o sumă care cred că l-a mirat până şi pe proprietar.


Imaginile nu sunt nemaipomenite, vânzătorul a folosit o cameră digitală (sau un telefon) şi nu un scanner. Am "tras" de ele cât am putut.
Să vedem despre ce este vorba. În octombrie 1947, un român a trimis plicul unui destinatar aflat în China, la Harbin. Numai că la acea dată, China era traversată de mari convulsii, mai exact de un adevărat război civil. Din această cauză, o parte a serviciilor poştale au fost suspendate, iar situaţia a fost atestată prin aplicarea unei ştampile de serviciu cu cadru dreptunghiular, pe faţa plicului.
După ştampilele de pe verso, plicul a ajuns pe 19 ianuarie 1948 în Hong Kong, iar pe 25 ianuarie acelaşi an în Shenyang. Probabil că mai departe, până la Harbin (aflat ceva mai la nord-vest) exista la acea dată o întrerupere a serviciului poştal, deoarece pe plic nu există niciun semn/ştampilă că ar fi ajuns în oraşul de destinaţie. Există doar o altă ştampilă de serviciu pe verso ("RETOUR", aplicată cu tuş roşu), precum şi o săgeată trasată cu creionul roşu, pentru a-i face atenţi pe funcţionari unde trebuie înapoiat plicul.
El a fost probabil trimis înapoi în România (proclamată deja republică populară).
Aş putea jura că persoana interesată de această piesă este un colecţionar chinez. Plicul a fost vândut cu 115 dolari (6 biduri).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu