Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

duminică, 16 decembrie 2012

Erorile care nu sunt erori

O ofertă recentă făcută pe eBay conţinea cele două erori de culoare de la emisiunile "Bucureşti", 5 bani albastru şi 5 bani roz. Click pe imagine pentru mărire.


Lotul de două piese a fost vândut cu 110 dolari (29 biduri), erorile de culoare fiind piese rare.
Problema este că niciuna dintre piese nu este originală.

Piesa din stânga s-ar vrea să fie eroarea de culoare de la "Bucureşti I". Numai că este un fals chimic confecţionat din marca de 5 bani verde de la emisiunea Bucureşti II. Sunt două elemente care sar în ochi colecţionarului avizat (cel puţin unul dintre ele l-am pomenit de mai multe ori în articole anterioare):
- eroarea de culoare nu apare în marginea colii, deci nu are cum să aibă margine;
- clişeul de 5 bani a fost introdus din eroare în planşa mărcii de 10 bani (este un lucru cunoscut şi dovedit); numai că marca de 10 bani a fost imprimată pe hârtie albă şi nu azurată; în consecinţă, orice "eroare" de 5 bani albastru care se găseşte pe hârtie azurată nu este decât un fals chimic obţinut din marca de 5 bani verde Bucureşti II.

Piesa din dreapta este un fals integral. Eroarea de 5 bani roz a fost falsificată în numeroase rânduri. Falsul de faţă este unul de calitate mai slabă, el putându-se recunoaşte după mai multe caracteristici:
- lipseşte semnul caracteristic al clişeului de 5 bani (prima linie verticală de haşură de sus, din dreapta nu se termină, ca la original, cu un "cârlig" înainte de a atinge cercul medalionului (semnul este însă vizibil la piesa din stânga însă);
- forma şi grosimea valorii nominale ("5 B") atât din dreapta, cât şi din stânga, precum şi forma şi grosimea literelor din cuvântul "BANI".

Eroarea de culoare de 5 bani roz "Bucureşti II" este una dintre cele mai rare piese ale filateliei româneşti. Este o piesă mult râvnită încă din ultimul deceniu al secolului al XIX-lea. Numărul cunoscut al erorilor ştampilate este foarte mic (un expert german, membru al AIEP, îmi spunea că în opinia lui, nu ar exista mai mult de zece exemplare certificate; eu nu cunosc decât două). Cu alte cuvinte, din punct de vedere al rarităţii, ar fi o piesă pe deplin comparabilă cu celebrele Capete de bour.
Ori să crezi că ai "dat lovitura" cumpărând o asemenea piesă cu 100 de dolari nu este decât o copilărie. Unora cred că li s-ar putea vinde şi cartofi, dacă ar avea dantelură.

3 comentarii:

  1. Bună seara !
    De acestă piesa ce ziceți ?
    http://www.delcampe.net/item.php?language=I&id=245259981
    Are margine ,dar nu poate fi vorba despre dantelură deplasată ?
    Cu stimă !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. În opinia mea este un fals chimic obţinut din marca de 5 bani Bucureşti II. În 1884 nu maiputea circula aşa ceva.

      Ștergere