Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

luni, 3 decembrie 2012

De la Casa Regală, o coincidenţă de dată

Piesa din imaginile de mai jos (click pentru mărire) a fost vândută recent cu o sumă modică pe un portal online. Este numai faţa unui plic, dar care poartă o inscripţie făcută de un pasionat de istorie, pe spatele fragmentului.


Plicul a fost expediat la Londra, de la oficiul Bucureşti Griviţa, în 19 iulie 1927. Pe spatele feţei plicului (sic!) există o adnotare, care sună cam aşa:

"This is probably the last letter written at Bucharest during King Ferdinands' reign, as it was written during the last 24 hrs. of his life, according to post-mark. ie. 19 July 1927. His Majesty dying (?) on the 20 July 1927 at 2-15 am."

Nu mai traduc în limba română, probabil că înţelegeţi ce a vrut să zică pasionatul de istorie. Data morţii regelui Ferdinand este corectă. Mai mult ca sigur că această scrisoare nu-i aparţine Majestăţii Sale, decesul survenind în urma cancerului. Cred că în ultimele ore ale vieţii nu mai era capabil să scrie din cauza bolii. Cel mai probabil, plicul a fost expediat de o persoană din administraţia Casei.
În ciuda acestor lucruri, piesa rămâne o bucăţică de istorie românească.

2 comentarii:

  1. o bucăţică însemnată peste care prea mulţi pun uitare, max. prea mulţi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din punct de vedere filatelic nu-i cine ştie ce, dar ca piesă istorică, n-am putut trece peste ea.

      Ștergere