Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

joi, 20 decembrie 2012

Câteva loturi de mărci clasice

Am tot strâns imagini ale unor loturi de mărci româneşti oferite pe portalurile de licitaţii online cu scopul de a vi le prezenta. În acest articol vă prezint loturi care au fost vândute, împreună cu preţurile realizate şi cu câteva observaţii personale (mai târziu urmează, într-un alt articol, câteva loturi oferite, dar nevândute).

Acest frumos bloc neuzat de opt mărci "Cuza în oval" din 1865 are o faţă frumoasă şi o culoare proaspătă. Blocul face parte dintr-o coală imprimată cu planşa comună a mărcii de 20 parale (cea care are distanţa mai mică pe verticală între clişee). Blocul conţine patru perechi cu tipuri combinate (I+II), tipuri care se pot recunoaşte după poziţia marginii inferioare a ovalului efigiei (ovalul atinge sau nu cadrul interior orizontal; click pe imagine pentru mărire). Blocul a fost vândut cu 119 dolari (22 biduri).

Un alt bloc, tot neuzat, tot de opt mărci, de această dată al valorii de 20 parale "Carol cu favoriţi" pe hârtie subţire, pusă în circulaţie în 1867. Sunt evidente spaţiile mai înguste dintre clişee la ultimele două coloane din dreapta, care fac demarcaţia dintre două tipuri diferite de bloc report. Ca şi la blocul precedent există perechi cu tipuri combinate, de această dată însă perechile fiind de două feluri: pe de o parte sunt perechi cu tipuri diferite ale machetei, dar şi perechi cu tipuri diferite din blocul report. Conform descrierii, blocul nu are gumă. Chiar şi aşa este o piesă frumoasă, blocul fiind vândut cu 125 dolari (19 biduri).

Acesta este un lot combinat de mărci litografiate neuzate. Toate mărcile par originale şi au margini de la acceptabile, la mari. Lotul a fost vândut cu 45 dolari (8 biduri).

Un al doilea lot combinat este ceva mai bogat decât cel precedent, dar (cu excepţia mărcilor Cuza neemise şi a primelor două mărci Cuza din 1865) toate piesele sunt ştampilate. Se remarcă marca a patra de pe rândul de la mijloc ("Favorit" de 4 bani din 1868), care este un fals grosolan (este evident dacă se compară cu celelalte două mărci de 4 bani din dreapta, de pe acelaşi rând). Celelalte mărci par originale. Nicio piesă nu are vreo ştampilă deosebită sau foarte bine aplicată, mărcile potrivindu-se mai degrabă într-o colecţie simplă, după catalog. Lotul a fost vândut cu 92 dolari (19 biduri).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu