Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

marți, 9 octombrie 2012

Scrisori prefilatelice ale poştei austriece din Principate

În ultimele două săptămâni pe eBay au fost oferite mai multe scrisori prefilatelice ape poştei autriece din Principate. Ca de obicei când sunt oferite astfel de piese, ele au stârnit interesul colecţionarilor. Le-am adunat pentru a le prezenta într-un singur articol, care sper să fie util cercetătorilor interesaţi de acest domeniu.

Prima scrisoare este asemănătoare unei alte scrisori pe care am prezentat-o într-un articol anterior (click pentru mărire), fiind vândută chiar de acelaşi negustor (sau colecţionar). Ea a fost expediată în 1844 din Craiova la Pesta, via Orşova. Nu există o ştampilă a vreunui oficiu din Craiova (înfiinţat ceva mai târziu), ci numai o ştampilă liniară "Turquie" aplicată pe faţă cu tuş negru.
Ca şi piesa prezentată în articolul anterior, şi această scrisoare a fost dezinfectată, probabil la o schelă de carantină aflată lângă Orşova (şi care nu este menţionată în literatura de specialitate, după cât îmi aduc aminte acum, fără a avea la îndemână caietul meu de însemnări).
Scrisoarea a fost vândută cu 496 dolari (4 biduri), preţul de adjudecare vorbind de la sine de raritatea ei.

O altă scrisoare (oferită de acelaşi vânzător care a postat şi piesa precedentă) a fost expediată din Bucureşti la Pesta, în primăvara anului 1848.
Scrisoarea să fi trecut prin carantina de la Turnu Roşu (după cum arată ştampila de pe verso), apoi prin Sibiu. Piesa a fost vândută cu 135 dolari (5 biduri).

O scrisoare deosebit de interesantă a fost expediată în 1851 din Galaţi la Pesta.
Scrisoarea a trecut prin Bistriţa şi Cluj.
Scrisoarea a fost dezinfectată (se disting bine urmele găurilor lăsate de rastelul folosit la afumare). Ceea ce mi se pare curios este specificaţia vânzătorului din descrierea scrisorii, potrivit căreia aceasta a trecut prin carantina din Sérrai, Macedonia (aşa a interpretat amprenta ştampilei liniare cu dată care se poate distinge parţial sub ştampila "Clausenburg" cu cerc dublu). Nu înţeleg care ar fi fost parcursul, deoarece din Macedonia la Bistriţa şi Cluj este cale cam lungă, iar dacă mă ghidez după catalogul maghiar Gudlin, nu există nicio ştampilă liniară care să înceapă cu literele "SER". După dată (29 iulie), ar trebui să fie localizată pe parcurs înaintea sosirii la Bistriţa (31 iulie) şi după plecarea din Galaţi (24 iulie).
Scrisoarea a fost adjudecată pentru 160 dolari (5 biduri).

O scrisoare expediată în 1853 de la Iaşi la Paris a fost vândută pentru o sumă mai modestă, de numai 53 dolari (11 biduri), fiind o piesă ceva mai comună decât precedentele. Pe verso se disting ştampilele de tranzit din Lemberg şi Cracovia. Scrisoarea a fost dezinfectată (se văd orificiile rastelului, dar nu există nicio ştampilă de carantină).

O scrisoare care mi se pare mai interesantă este cea din imagine, expediată în 1855 din Brăila la Paris. Deşi nu există nicio ştampilă a oficiului din Brăila, antetul scrisorii aflat la interior atestă locul unde aceasta a fost scrisă (click pentru mărire).
Probabil că scrisoarea a ajuns de la Brăila la Bucureşti printr-un curier (nu era un mijloc de expediere prea rar în epocă).
Ştampila CHARGÉ de pe faţă pare a fi franţuzească (după culoarea tuşului, similară cu cea a ştampilei de sosire de pe verso). Scrisoarea a trecut prin Sibiu şi este posibil să fi fost şi dezinfectată (pe verso, lângă sigiliul de ceară roşie, se vede amprenta unei ştampile circulare cu diametrul mai mare, care este posibil să aparţină carantinei de la Turnu Roşu). Scrisoarea a fost vândută cu 91 dolari (13 biduri). Păcat că este pătată.

O altă piesă interesantă este recomandata din cele trei imagini de mai sus, expediată franco de la Bucureşti la Pesta în 1855, via Sibiu. Este o piesă frumoasă, ceva mai rară decât scrisorile din epocă expediate cu porto. Ea a fost vândută cu 144 dolari (4 biduri).

Ultima piesă din prezentarea de astăzi este o scrisoare expediată în 1858 de la Iaşi la Paris via Lemberg şi Cracovia. Este o piesă mai puţin rară, fiind vândută cu 76 dolari (12 biduri).

2 comentarii:

  1. Chestia aceea rosie ca o plastilina e un fel de sigiliu?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, este un sigiliu aplicat pe o bucată de ceară. Uite că unele sigilii s-au păstrat destul de bine, deşi au mai bine de 150 de ani.

      Ștergere