Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

luni, 15 octombrie 2012

Să vedeţi cu ce se mai dau ţepe...

Pe acelaşi eBay pe care îl urmăresc zi de zi, cineva a oferit o piesă care m-a făcut să zâmbesc când am văzut-o (click pentru mărire).


Este vorba de o ilustrată expediată în septembrie 1919 dintr-o gară (ştampila de plecare, aplicată cu tuş violet, este numai parţial vizibilă). Nu pot şti dacă este trimisă de la Călimăneşti (de acolo este ilustrata, dar nu este obligatoriu, putea fi trimisă de oriunde altundeva din ţară).
Conform tarifului de la acea dată, ilustratele expediate în ţară trebuiau francate cu o marcă poştală de 10 bani şi cu un timbru de ajutor de 5 bani. Probabil că timbrul de ajutor a fot deteriorat sau a căzut (a fost jupuit), iar posesorul ilustratei a realizat că în acea stare nu o putea comercializa. Ce s-a gândit el (îmi închipui eu), a înlocuit timbrul de ajutor lipsă cu o altă marcă poştală - un unicat de 15 bani Cifra în patru colţuri care are o ştampilă oarecum potrivită. Neavând cunoştinţe probabil, nu a realizat că generează o francatură mixtă imposibilă, deoarece mărcile Cifra au fost scoase din circulaţie în 1894, după punerea în vânzare a mărcilor Spic de grâu. Marca de 15 bani are un fragment al unei ştampile BERLAD, uzuală în perioada sa de circulaţie, dar a cărei culoare nu se potriveşte cu ştampila originală de pe marca de 10 bani, fiind neagră..
Bineînţeles că cine a văzut fenomenala "francatură" (şi nu şi-a dat seama despre ce este vorba) s-a şi "aruncat" la piesă.
Fiecare cu "norocul" lui până la urmă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu