Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

luni, 8 octombrie 2012

Piese bune rămase nevândute

Îmi expun din nou opinia cu privire la tipul cel mai frecvent al cumpărătorilor care urmăresc licitaţiile de pe eBay: marea lor majoritate sunt colecţionari sau negustori care caută chilipiruri. Piesele bune, atunci când sunt oferite la un preţ decent, apropiat de valoarea lor reală, rămân cel mai adesea nevândute. Vă voi da două exemple de piese oferite recent şi care în niciun caz nu pot fi caracterizate drept comune.

Un prim exemplu îl constituie această coală completă de 30 parale Principate din 1862 (click pentru mărire). Se vede că nu este perfectă, dar nici nu poate fi oferită la preţul colii din 1864, mult mai comună şi din care s-au păstrat destule coli fără defecte. Preţul de plecare (cu tot cu cheltuielile poştale de expediere) a fost de 1.640 dolari (faceţi conversia în euro, veţi vedea că preţul este destul de bunicel). Coala a rămas nevândută.

Un al doilea exemplu este emisiunea din 1939, Expoziţia Internaţională New York, nedantelată. Marca de 6 lei are marigni suficient de late pentru a nu fi considerată o dantelată "tunsă", iar cea de 12 lei nu poate fi pusă în discuţie. Seria nedantelată este rară şi merită din plin cei 230 dolari cu care a fost oferită. Şi ea a rămas nevândută.

Şi din această cauză, şi din altele, personal consider că "piaţa" zugrăvită de eBay este una atipică, plină de surprize. Are însă marele avantaj că deţine o audienţă neatinsă de nicio altă modalitate de vânzare.

4 comentarii:

  1. Aveti mare, mare dreptate Vis a vis de eBay, gasesti tot ce vrei si ce nu vrei acolo,iar numarul de spectatori e imens, eu l-as asemui pe langa o groapa de gunoi si cu o loterie, uneori mai tragi cate un "loz" norocos, dar pentru piese bune e musai sa te bati. Te mai trezesti uneori ca un concurent iti "fura" lotul in ultima secunda desi aparent esti singurul doritor...ciudat talcioc!

    As vrea sa te intreb despre celebrele nedantelate ale lui Carol II, sunt diferite ele din punctul de vedere al tipului/structurii hartiei si/sau filigran fata de cele dantelate?Sau doar marginile marcii pot fi luate in considerare ca indicatori ai originalitatii pieselor? Mintea-mi zboara spre solutii nu tocmai ortodoxe, usor de aplicat ptr a-ti "insusi" o asemenea raritate. Cum ne spuneai, nu e greu de loc sa dai de cateva ori din foarfeca si sa te pomenesti cu o asemenea "nedantelata".

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La câteva emisiuni există unele diferenţe minore (nuanţa hârtiei, poziţia filigranului, aspectul gumei). La restul, nu există diferenţe. Dar un ochi format îşi dă seama destul de uşor dacă este vorba de o marcă "tunsă" sau nu.

      Ștergere