Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

vineri, 14 septembrie 2012

Scrisoare prefilatelică cu parcurs neobişnuit

Scrisoarea a fost oferită pe un portal de licitaţii online. În ciuda imaginilor de proastă calitate postate de vânzător m-am hotărât să o prezint, deoarece are o destinaţie mai rară pentrucorespondenţa prefilatelică expediată din Moldova în perioada respectivă. Click pe imagini pentru mărire.


Scrisoarea nu are plic, ci este doar o simplă filă care după scrierea mesajului a fost împăturită, aplicându-se apoi un sigiliu de ceară roşie.
După cum se vede din antetul aflat la interior, Mesajul provine de la "Galatz", fiind scris în septembrie 1837, anul fiind indicat într-una din ştampilele de pe verso. Scrisoarea a fost adresată spre Leeds, în Anglia, fiind redirecţionată spre o altă localitate englezească, Warmsworth.
Nedumerirea mea se leagă de poşta prin care a fost expediată scrisoarea din Galaţi. În 1837 exista deja în localitate un oficiu poştal consular austriac, care folosise până în acel an două ştampile ("GALAZ" liniară în cadru oval, respectiv "GALACZ" liniară simplă - vezi Norbert Blistyar, "Poşta austriacă în principatele dunărene şi Dobrogea", 2011, pag. 100). Scrisoarea de faţă nu poartă niciuna din aceste ştampile, ci doar două ştampile englezeşti, pe verso.
Ce se disting pe faţă sunt mai multe adnotări manuscrise privind taxele percepute: un "6" în partea stângă, un "12" în partea dreaptă şi un "35" la mijloc, sus. Pe faţă, în colţul stâng inferior expeditorul a făcut o adnotare referitoare la "Galatz" (este cu aceeaşi cerneală cu care a fost scrisă şi adresa, dar nu-mi dau seama de sensul inscripţiei). Îmi rămâne sarcina de a descoperi calea pe care a ajuns scrisoarea din Moldova în Anglia, în funcţie de combinaţia de tarife inscripţionate pe faţă. Dacă data expedierii a fost 7 septembrie (aşa cum se vede la interior, în antet), iar scrisoarea a ajuns la Leeds pe 2 octombrie, este posibil ca scrisoarea să fi avut un parcurs terestru via Austria, Germania şi Franţa.
Preţul final al scrisorii a ajuns la 252 dolari.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu