Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

joi, 30 august 2012

Despre metodica studiului (17)

Episoadele anterioare pot fi citite aici: episodul 1, episodul 2, episodul 3, episodul 4, episodul 5, episodul 6, episodul 7, episodul 8, episodul 9, episodul 10, episodul 11., episodul 12., episodul 13, episodul 14, episodul 15, episodul 16.

Mărcile "Spic de grâu" cu filigranul "stema mare"

Mă limitez acum - pentru aceste mărci - să fac doar câteva precizări referitoare la hârtie. După cum probabil se cunoaşte, hârtia cu acest filigran a fost furnizată de către fabricantul francez  "Johannot et Cie Annonay". După toate cerceătrile pe care le-am întreprins, aceasta este singura emisiune compactă din punctul de vedere al tiajului, neavând mai multe tranşe. Aşa indică atât compoziţia planşelor de tipar, cât şi calitatea hârtiei, care apare întotdeauna, la toate exemplarele întâlnite, identice.

Bloc de 25 mărci cu un filigran "stema mare" complet

Unele varietăţi semnalate în repetate rânduri includ, în principal, o hârtie gălbuie, ceva mai groasă, precum şi alte danteluri decât cea normală pentru această emisiune (dantelura B, 11½).
Ei bine, în absolut toate situaţiile în care am avut posibilitatea să verific piesele semnalate ca având alt tip de hârtie, am constatat că acestea sunt falsuri, respectiv sunt mărci din emisiunile ulterioare (fără filigran) care aveau filigranul falsificat, prin impregnarea hârtiei cu o suprafaţă grasă. Pentru valorile mari, exemplarele cu alte tipuri de hârtie s-au dovedit ÎNTOTDEAUNA falsuri integrale. În imaginea de mai jos aveţi un exemplu (click pentru mărire).

Într-un lot de mărci postclasice neuzate, au fost oferite pe un portal de licitaţii online şi cele patru mărci "spic" cu filigran "stema mare". Valoarea de 2 lei prezintă în mod clar un alt tip de hârtie în comparaţie cu celelalte trei mărci. La o examinare mai atentă a desenului, este evident că piesa în cauză reprezintă un fals integral.
În episodul viitor vom continua cu observaţii referitoare la ultimile emisiuni "Spic de grâu", cele fără filigran.

© 2012. Preluarea prezentului articol se poate face numai pe baza unui acord scris.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu