Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

marți, 26 iunie 2012

De pe frontul de răsărit

În august 1942, o foaie simplă de caiet tip dictando este scrisă şi împăturită, apoi de la unul dintre oficiile poştale militare germane de campanie este trimisă de pe front în ţară (click pe imagini pentru mărire).


După cum se poate vedea din antetul misivei, locul expedierii este "Russland", iar oficiul poştal de expediţie, "F.P. No. 27453E (specialiştii în istorie militară ar putea localiza exact poziţia oficiului de campanie, după dată).
Pe faţa "plicului" există adnotarea expeditorului, "Deutsche Feldpost" (acoperită parţial de banda aplicată de cenzura militară germană (cea cu inscripţia "Geöffnet" - "Deschis"). Destinaţia este scrisă în limba germană: "Schässburg, Hintergasse No.49, Rumänien, Jud. Târnava Mare" (Schässburg este denumirea germană a oraşului Sighişoara). Pe faţa plicului este vizibilă ştampila oficiului poştal militar german de campanie ("FELDPOST/b"), precum şi ştampila de zi a oficiului poştal românesc de destinaţie, Sighişoara.
Pe spatele "plicului" este vizibilă ştampila cenzurii militare germane (aplicată şi pe faţă odată). Sunt prezente şi ştampilele cenzorilor ("842" pe verso, respectiv "7125" şi "161196" pe faţă). Pe verso este vizibilă (aplicată în diagonală) amprenta cenzurii externe române, precum şi ştampila cenzorului ("164" în cerc).
Cunoscătorilor de limbă germană le las plăcerea descifrării conţinutului scrisorii.
"Bulinele" roşii au fost aplicate de mine peste ştampilele germane, pentru a nu fi cumva acuzat de cineva că fac propagandă nazistă (unii sunt păţiţi, chiar dacă a fost vorba despre o piesă istorică).
O asemenea piesă nu este foarte rară, dar este apreciată îndeosebi de colecţionarii de cenzuri (printre care eu nu mă înscriu). Ea a fost vândută online cu 40 dolari, după 2 biduri.

2 comentarii:

  1. Salve Max !
    Bietul Tobie ! , cine stie pe unde-or fi fiind acum ce-a mai ramas din existenta sa pamanteasca !
    Unde-o fi acum iubirea lui pentru domnisoara din Sighisoara ? Obsedante intrebari ! Multe astfel de scrisori , vazute in adolescenta , m-au tulburat.
    Nu sunt de acord cu bulinarea !
    Pe toate saiturile europene zvastica prezenta in documente nu este bulinata ! Ce sa spunem atunci daca cumparam timbre cu Adolf ? (am si eu cateva sute )
    Numai bine Max !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sincer să fiu, nici eu n-aş fi de acord cu bulinarea, pentru că istoria n-ar trebui "mascată", ci prezentată exact aşa cum a fost. Dar ştii cum e cu... "oala acoperită". Sunt destui indivizi care abia aşteaptă să facă rău.

      Ștergere