Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

sâmbătă, 26 mai 2012

Ştampile "curioase" pe mărci clasice

Cu ceva mai mult timp în urmă, am întâlnit într-o licitaţie online două piese cu ştampile curioase.

O primă piesă este această marcă de 6 parale pe fragment, având o ştampilă liniară în cadru cu colţi rotunjite. Este posibil ca ştampilă să se dorească să fie (GAL)AŢI. Imaginea postată de vânzător a fost total necorespunzătoare, neputând aprecia cărui tiraj face parte marca (1862 sau 1864), dar după clişeu aş înclina să cred că este din 1864 (spărtura deasupra lui R din SCRISOREI mult accentuată, elementele vulturului şi ale capului de bout destul de bine conturate). Ceea ce înseamnă că ştampila ar fi din start contrafăcută, marca de 6 parale din 1864 nefiind pusă în circulaţie.
Chiar şi aşa, piesa a fost vândută cu 49 dolari, după 17 biduri.

A doua piesă este marca de 2 parale, care (după aspect) pare a fi cea pe hârtie subţire (1867). Ştampila liniară în cadru pare a avea legenda cu litere chirilice, putându-se deosebi PREPO(...). Nu ţin minte să fi întâlnit acest tip de ştampilă nici la Rusia, nici la Serbia (unde, oricum, la acea dată se utilizau mărci şi ştampile austriece). Probabil că cea mai logică soluţie este că avem de-a face cu o ştampilă contrafăcută aplicată pe o marcă originală. Faptul că această marcă este mai rară (şi are o cotă mai mare) în stare ştampilată decât neştampilată.
Piesa a avut un preţ de plecare de 45 euro, dar nu a fost vândută.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu