Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

marți, 6 martie 2012

Un fals la marca de 5 lei "Efigii"

Acum câteva zile, făcându-mi "turul" prin licitaţiile online, dau de o piesă care mi s-a părut mai interesantă. Este vorba de o marcă de 5 lei "Efigii" neuzată, având ataşată o mică margine de coală.


Piesa mi s-a părut interesantă din două motive: în primul rând, are margine de coală, iar astfel de exemplare sunt ceva mai rare; în al doilea rând, centrarea mărcii mi s-a părut una foarte bună, iar această caracteristică este şi ea destul de rar întâlnită la mărcile emisiunii "Efigii", cunoscute ca existând în marea lor majoritate descentrate. Scanul nu excelează prin calitate (chiar dacă este mai mare) şi nu se poate vedea semnul caracteristic prezent la toate valorile emisiunii (un mic punct de culoare sub piciorul drept al literei R din ROMANIA).

Ca un făcut, doar la câteva minute după ce am admirat piesa, mă sună un cunoscut să-mi ceară părerea - la ce credeţi - exact la aceeaşi piesă. Aveam la îndemână un alt scan al unei mărci pe care o ştiam originală:


Punctul de culoare caracteristic este de această dată mult mai vizibil. Dar este evidentă şi dantelura, nu prea strălucită ca centrare. M-am gândit să fac un mic exerciţiu: am "decupat" marca originală din imaginea sa şi am "suprapus-o" peste piesa în cauză (numai digital, folosind un program de prelucrare de imagini), dorind să verific dacă dantelura se suprapune sau nu.


Am constatat imediat că dantelura pe laturile superioare ale celor două piese este diferită, lucru imposibil în realitate la două mărci originale ("pieptenele" dantelurii a fost unic, cu dimensiune constantă pe tot tirajul emisiunii, aşa că orice varietăţi de dantelură pur şi simplu sunt excluse din motive tehnologice).

Dar odată cu suprapunerea, mi-au mai sărit în ochi şi alte elemente, dintre care cel mai evident este forma şi poziţia cifrei 5 din cartuşul stâng. Examinaţi cifra la ambele piese şi veţi vedea acest lucru imediat.

Concluzia: piesa cu margine de coală este un fals integral, dantelat oarecum defectuos (17 dinţi pe latura inferioară, dar 18 pe cea superioară).

2 comentarii:

  1. Salut !CRED ca in urmatorii ani vor aparea multe falsuri ,probe si alte minuni la aceasta serie !Anul trecut ,la o casa de licitatii au fost vandute cliseele seriei !Deci atentie si la valorile mici, nu se stie niciodata !
    Genu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă sunt clişee, atunci nu-i nicio problemă, pentru că înseamnă că sunt pentru tipar înalt. Efigiile au fost imprimate în taille-douce, cu plăci mari. Tiparul este foarte greu de reprodus tot în gravură, e simplu pentru cine are ochiul format cât de cât.

      Ștergere