Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

vineri, 2 decembrie 2011

Circulaţii de complezenţă

Două piese văzute recent mă determină să readuc în atenţie problema circulaţiilor de complezenţă la mărcile de ocupaţie. De această dată, este vorba de poşta bulgară. Iată piesele:


Ele au fost oferite de vânzători difereiţi pe eBay, recent. Ca locaţie, distanţa între ei este mare (nu poate fi vorba de aceeaşi persoană). Dar cele două piese seamănă izbitor de mult. Practic, ele sunt identice, cu deosebirea că pe una lipseşte marca de 1 stotinki. Ambele sunt "plecate" de la Giurgiu spre Ruse, au aceleaşi ştampile şi acelaşi destinatar.

La vremea respectivă, astfel de "circulaţii au fost realizate aproape pe bandă rulantă (este o mare asemănare între toate cele trei poşte de ocupaţie, bulgară, germană şi turcă, din acest punct de vedere). Negustorii vremii (dar nu numai ei, ci şi unii colecţionari) au realizat piesele în vederea schimbului/comercializării ulterioare (fie vorba între noi, imaginea pasionaţilor de astfel de piese îmi este întregită de unii colecţionari contemporani, care nu scapă prilejul ca, la vreo expoziţie sau lansare, să folosească ştampilele ocazionale pentru obliterarea plicurilor; probabil că şi atunci se proceda la fel).

Astăzi, astfel de piese îşi dovedesc cât de cât şi utilitatea. Ele pot deveni piese-martor pentru ştampile şi mărci (eventual - ca în cazul de faţă - ştampila bulgară de cenzură de la Ruse). Cât ar valora ele? În opinia mea, ele nu ar merita mai mult decât preţul mărcilor obliterate, plus un adaos (dar care în niciun caz nu cred că ar fi mai însemnat, ci mai degrabă unul simbolic).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu