Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

marți, 1 noiembrie 2011

Este moderarea comentariilor o formă de cenzură?

Urmăresc de mult timp blogul lui Bogdan Manolea, pentru că sunt interesat de unele aspecte legale ale comerţului online. Ieri a publicat un articol care se referă cam la ce am scris în titlu. Vi-l recomand, pentru că merită citit.

Personal, nu am activată opţiunea de moderare a comentariilor (şi nu am avut-o niciodată de când am deschis blogul). Deşi am întâlnit mulţi colegi de blogosferă care se plâng că au primit comentarii de la tot felul de curioşi, mie - recunosc - nu prea mi s-a întâmplat acest lucru. Şi nici spamuri nu am avut (am impresia că filtrul de spam al celor de la Blogger merge destul de bine).

Dar mi-am făcut un obicei: eu nu comentez decât atunci când cred că am de spus ceva interesant pentru autorul blogului vizitat şi mă străduiesc mereu să păstrez cel mai civilizat ton cu putinţă.

Mai sunt colegi de-ai noştri care se plâng de vizitele trollilor. Nici de aşa ceva n-am prea avut parte (probabil că subiectele pe care le abordez nu prea lasă multe de discutat unor astfel de indivizi).

De când am deschis blogul, cred că nu am avut mai mult de cinci comentarii pe care să le fi şters, şi acelea din cauza faptului că tipii doreau cu orice preţ să facă reclamă unor produse sau servicii (ori, cu reclama, încă nu m-am hotărât dacă o las sau nu, dar prefer să nu o fac deocamdată).

Cred că s-ar putea să mai "dau drumul" unui blog, unde voi pune şi reclamă. Dar acela va fi "croit" pe probleme comerciale (de fapt, mă gândesc la un fel de catalog online). Dar acolo, accesul nu prea va fi liber, ci numai pentru înscrişi, pentru că va fi de strictă specialitate (mă gândesc eu...). Dar, deocamdată, acesta este un plan, trebuie să mă mai gândesc la el. Mna... am început să schimb subiectul...

Voi ce părere aveţi referitor la moderarea comentariilor? Dar la ştergerea comentariilor care nu vă convin?

37 de comentarii:

  1. Comentariile care nu sunt adecvate le sterg fara probleme, din fericire nu am sters mai mult de 5 comentarii in 8 luni de zile.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cristi: Şi eu la fel, dar nu prea am avut comentarii deplasate, ceea ce mă face să cred că şi stilul articolelor proprii poate atrage nesimţiţi. Uite că eu n-am avut! (Şi mă rog ca treaba asta să se menţină...).

    RăspundețiȘtergere
  3. Consider ca acele comentarii care sunt nepotrivite
    trebuie sterse!
    Vreau sa te intreb daca vrei sa facem schimb de linkuri?

    RăspundețiȘtergere
  4. Te salut Max !
    Cu siguranţă nu . Să mă explic : ce poate fi aşa de deranjant să nu poţi şterge ulterior publicării comentariului , asta dacă musai necesită a fi şters , chiar dacă nu prea văd motivul . O critică , o înjurătură ?? sau ce ? chiar dacă ar fi , să presupunem , o înjurătură sau ceva cuvinte jignitoare eu sunt de părere că cel ce se va face de râs va fi cel ce le-a scris , aşa că ce rost mai are . Pe de altă parte literele de verificare (capcha parcă ) , ei bine ce rost au atât timp cât google şi implicit blogger poate identifica spamul şi avertiza totodată , deci nu este o protecţie în plus .
    În wordpress există niscai setări iar cei ce vor comenta vor avea nevoie să fie moderaţi o dată sau de două ori apoi se va plublica orice comentariu din partea lor .
    Eu unul nu-s adeptul .

    Ce de spatiu am ocupat !!

    Seară faină !

    RăspundețiȘtergere
  5. De când am pornit blogul, am moderat comentariile şi o voi face în continuare, fără urmă de regret! Nu-mi pot permite să las la vedere cel mai mic cuvânt deplasat; nu mi-aş respecta în primul rând cititorii şi apoi pe mine! Nu sunt online 24/7 pentru a şterge imediat acele comentarii nepotrivite; uneori lipsesc cu zilele. Pentru mine ar fi suficient să apară 1 minut, să fie citit de o persoană, pentru a-mi scădea nota considerabil!

    De când sunt pe domeniu propriu, am primit 487 de spam-uri; ce-ar fi însemnat afişarea lor, nici nu vreau să mă gândesc! Aşadar, pentru mine, moderarea este cea mai bună variantă!

    RăspundețiȘtergere
  6. SoriN: Eu am exact de aceeaşi părere ca tine. Am primit odată nişte înjurături de la un tip, dar am lăsat comentariul mai departe acolo, ca să vadă şi cei care citesc.
    Şi eu îţi doresc o seară faină!

    RăspundețiȘtergere
  7. Dana: Acum cred că sunt situaţii şi situaţii. Eu nu moderez comentariile, dar dacă m-aş confrunta cu un aflux de spamuri, probabil că aş face-o (culmea: aveam comentariul tău pe mail, dar nu-l găseam la articol, pe blog; până la urmă am constatat că ajunsese în spam; l-am redirecţionat la cele publicate).
    La mine spamul (scăpat la comentarii publicate) a constat numai în reclamă. Pur şi simplu le-am şters de nu s-au văzut!
    Restul situaţiilor eu nu le-am întâlnit, e aşa cum am scris în articol.
    Mai este ceva: eu stau aproape toată ziua pe net (mai rar se întâmplă să lipsesc mai mult de trei-patru ore). Probabil că aici sunt niţel avantajat.

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu nu moderez nimic. Probabil , daca as primi atatea spamuri ca si Dana, as face si asta.
    Dar, pt unul-doua..
    Am sters odata o injuratura, doar pentru ca nu-mi era adresata special mie, ci o vezusem pe multe bloguri...
    Or, eu am pretentia sa fiu injurata personal :))
    Iar ceea ce scriu altii nu ma reprezinta nicicum pe mine.
    In plus, daca ma judeca cineva pentru ceea ce mi-au scris unii pe blog....hmmmm, e o problema...si nu e a mea.
    Categoric moderarea inseamna cenzura.

    RăspundețiȘtergere
  9. Cleo: Mi-a plăcut chestia cu... înjuratul personal. :))
    Este părerea ta şi o respect. :))
    Uite că n-am spus mai sus: ar putea exista totuşi unele situaţii în care proprietarul unui blog ar putea fi tras la răspundere pentru conţinutul unor comentarii. Dar eu cred că la nivelul blogurilor noastre nu se poate pune această problemă.
    Eu mai cred că proprietarul ar trebui să joace şi rolul unui aşa-zis moderator: să-i lase comentariul individului, dar să-i atragă atenţia atunci când calcă pe bec.

    RăspundețiȘtergere
  10. Răspuns : nu .
    Când eşti pe blogul cuiva eşti în vizită. Cine nu cunoaşte regulile bunei cuviinţe , trebuie să le înveţe . Dacă îţi poţi da seama că un ins care greşeşte poate fi corectat , învăţat , atunci il corectezi , îl înveţi . Dacă nu , se aplică cenzura totală . Dar cuvântul cenzură este extrem de exagerat.
    Cu prietenie , Andrei Vatra Dornei

    RăspundețiȘtergere
  11. Andrei: Văd că ai păreri în domeniu. Mi-ar plăcea să-ţi văd şi un blog. Am avea despre ce să discutăm, comentându-ne articolele... :))
    Ai dreptate, după acelaşi principiu mă ghidez şi eu. Când te duci la cineva în vizită ori te ştergi pe picioare înainte să intri, ori te descalţi, după cum e regula casei... :))

    RăspundețiȘtergere
  12. Pana acum nu am sters nici un comentariu, ce-i drept blogul nu-l am de prea mult timp.. :)
    Seara buna!

    RăspundețiȘtergere
  13. Diverse: Ei, mai ai timp, până te învaţă şmecherii... :))
    La fel îţi doresc, mulţumesc frumos!

    RăspundețiȘtergere
  14. Văd că toţi avem aceeaşi părere şi-i dau dreptate lui Andrei (cel anonim :))
    Seară frumoasă tuturor!

    RăspundețiȘtergere
  15. Anastasia: Şi eu. Andrei nu şi-a făcut încă un cont, comentează anonim, dar îşi spune numele. Pentru asta îl apreciez.
    Şi tu să ai o seară minunată!

    RăspundețiȘtergere
  16. Moderez comentariile inca de la inceput, si las cam 80% din ele, in celelalte 20% ma injura colegii de Forum s-au unii fosti "prieteni" si nu are rost sa le las... daca le pot sterge :))

    RăspundețiȘtergere
  17. Ninu: Pesemne i-ai cam supărat pe unii, dacă acum te înjură... :)) Glumesc!
    În fond, "textele" celor care nu "vorbesc" frumos n-au ce căuta să polueze atmosfera...

    RăspundețiȘtergere
  18. La mine sunt cu moderare, si prefer varianta asta, Peter, si asta pentru ca mi s-a intamplat, de cand sunt prin blogosfera, sa-mi fac si cativa "amici" binevoitori. Eu sunt o fire, sa zicem, mai colerica, si cum-necum, cand cineva m-ataca, ripostez. Probabil ca si invidia i-a-mpins pe unii sa recurga la mizerii, lasandu-mi, de la injuraturi, pana la tot soiul de ineptii sau jigniri, si-atunci am prefarat sa recurg la moderare. Totusi, de cand sunt asa, in afara de spamm-uri, care vine la gramada, nu mai primesc misive de-astea neplacute. Probabil ca au renuntat, stiind ca n-are rost :)
    Sa ai o zi reusita!

    RăspundețiȘtergere
  19. Max,cred ca am implinit 6 ani de cind sunt blogger, activind pe mai multe platforme: weblog, blogspot, de vreo 2 ani sunt pe Ning... In platformele Weblog si Blogspot am primit nenumarate injuraturi, de la oameni care habar nu aveau ce este civilizatia si, mai rau, cultura. Acum aceste platforme le-am abandonat in favoarea uneia care nu permite nici un fel de comentarii unor intrusi.Pentru a putea comenta, trebuie sa fii membru al platformei Ning, iar aprobarea presupune furnizarea datelor esentiale ale persoanei care adera.
    Cred ca acest lucru este mai util decit moderarea comentariilor, fiindca badarani se vor gasi tot timpul. Si nu are rost sa te stresezi cu aceste comentarii deplasate.
    Vreau sa-ti multumesc pentru acest blog, si mi-am permis sa iau unele articole (bineinteles, specificind clar autorul si linkul), ultimul fiind cu "Micul Paris"... Excelentissim!

    RăspundețiȘtergere
  20. teonegura: Şi mie mi se cam aprinde lampa destul de uşor, dar pe mine nu prea au de ce să mă invidieze, poate printre colecţionarii mei să mai fie vreunul, dar până acum nu şi-a dat niciunul în petic. Mă rog, m-a jignit unul, dar despre care am scris că vrea să înşele alţi colecţionari cu falsuri. Între timp i-am aflat identitatea, iar dacă mai recidivează, îl voi plezni foarte scurt cu ce-i lui mai frică... :))

    RăspundețiȘtergere
  21. altmarius: Din lipsă de timp eu nu m-am înscris pe ning, dar urmăresc grupul prin RSS şi trebuie să recunosc că de mai multe ori am citit lucruri care mi-au făcut plăcere (chiar despre alte domenii, nu despre filatelie).
    Din motivele pe care le-ai arătat, am de gând să mai deschid un blog, dar cu acces limitat, pentru că vreau să văd la cine ajunge informaţia de la mine.
    Poţi să iei orice material fără probleme, atât timp cât nu fac vreo menţiune contrară (am câteva articole la care am solicitat acordul prealabil pentru preluare, dar nu este cazul cu ce ai preluat până acum).
    Îţi mulţumesc pentru intervenţie, dar şi pentru apreciere!

    RăspundețiȘtergere
  22. Buna seara. Avind in vedere tema pe care o tratati pe acest blog nu cred ca ve-ti avea probleme cu comentariile lipsite de bun simt. Colectionarii si cei care studiaza sunt "specii" foarte rare si cu un anumit nivel de educatie.In plus felul profesional in care tratati anumite subiecte filatelice nu permite unui eventual needucat sa comenteze pentru ca risca sa-si "prinda urechile" .
    Inca o data va multumim pentru informatiile postate pe bog si asteptam cu nerabdare catalogul online .
    Va doresc sanatate si toate cele bune !

    RăspundețiȘtergere
  23. Angelescu Ion: Vă mulţumesc frumos, acelaşi lucru vă doresc şi eu.

    RăspundețiȘtergere
  24. buna seara. eu nu moderez si nici nu am moderat vreodata! pana la urma cine injura trebuie sa aiba si un motiv si cum eu incerc si reusesc sa fiu politicoasa cu toata lumea se obliga cumva si ceilalti sa fie politicosi la radul lor! spamuri imi mai intra dar le sterg dar comentarii pana acum nu am fost nevoita sa sterg si sper nici sa nu am ocazia! am pretentia ca mai exista un pic de bun simt:) o seara faina Max:)

    RăspundețiȘtergere
  25. Geanina: Suntem pe aceeaşi baricadă, am impresia! Dacă există bun simţ, nu are de ce să existe vreo înjurătură.
    Şi eu îţi doresc o seară faină!

    RăspundețiȘtergere
  26. Din pacate, moderarea comentariilor este necesara din ratiuni de ... igiena.
    Rinocerii (cei cu tenul mai gros decat soricul suinelor) se ascund dupa un nick si, din tufa anonimatului, scuipa cojile de seminte pe covorul persan.
    Si mie mi-au reprosat, astfel de animale - botezate din eroare, ca nu as fi corect, democrat, ...
    Pe acestia ii trimit sa citeasca acel AVERTISMENT SERIOS p0e care l-am postat pe toate blogurile mele.
    Sa vii la mine in casa si sa-mi impui sa-ti permit sa dansezi cu boncancii plini de tina pe masa, ma obliga ... sa te dau afara. Pardon: sa moderez comentariul!
    Nu ma deranjeaza DELOC opiniile adverse sau - chiar - stupide, dar, sa fie prezentate in mod civilizat. Daca mai sunt SI argumentate, sustinute, imbogatesc tezaurul blogului cu idei noi.

    RăspundețiȘtergere
  27. - continuare-
    La fel, nu accept comentariile de genul: esti barbos (sunt!), care nu au nici o legatura cu textul, imaginea sau clipul din postare. Pentru astfel de opinii, exista colturile caselor.

    RăspundețiȘtergere
  28. Zamfir: de Turda: Este normal ca fiecare să îşi facă singur regulile proprii acasă la el, iar acest lucru nu înseamnă că este careva cenzurat.
    Exact în acest sens i-am răspuns lui Andrei (anonimul de mai sus, care anonim este civilizat şi se semnează, pentru că nu şi-a făcut cont). Uite de aceea îi apreciez eu pe unii cititori!... :)

    RăspundețiȘtergere
  29. Depinde de fiecare admin al unui blog
    Este greu sa nu iei totul personal cand cineva ti se adreseaza cu apelative neplacute. Dar imposibil nu este.
    Eu am sters numai si numai reclamele. Si cateva chestii de genul "ai un blog frumos. O sa mai trec sa mai citesc". Carambaaa, ai citit destul
    Eu apreciez timpul si rabdarea pe care vizitatorii mei constanti mi le acorda. De aceea nu las laude gratuite, negandite, de duzina.
    Pe cei care m-au "facut" de la proasta la idealista - nu i-am moderat niciodata. Au fost si persoane cu insinuari - am lasat absolut toate comentariile. Am raspuns in 3 peri asa cum meritau. Nu m-au deranjat comentariile lor pentru ca erau o rabufnire si atat.Cei care ma citesc frecvent si-au format deja o parere despre Hapi si nu cred ca daca unul ma ia peste picior sau imi zice "proasta" lucrurile se schimba in vreun fel
    Pe de alta parte sigur ca e ok sa moderezi comentariile. Blogul e o casa virtuala si tu alegi pana unde se intinde....gluma:D

    RăspundețiȘtergere
  30. hapi2233: Ai dreptate, fiecare îşi face regulile proprii. Din partea mea cred că nu vei auzi niciodată apelative sau alte chestii, pentru că nu îmi stă în fire, eu caut să fiu civilizat peste tot pe unde mă duc în vizită. Poate (cred eu) acesta este motivul pentru care nu prea am avut de-a face nici cu spamuri şi nici cu obscenităţi şi apelative, lucru datorită căruia eu nu moderez comentariile. Am avut câteva tentative de reclamă, dar nu au stat mai mult de o jumătate de oră până le-am şters. Reclama o fac eu cui vreau, nu pentru cine încearcă să-mi impună.

    RăspundețiȘtergere
  31. Toti comentatorii mei fideli sunt foarte ok
    Apelativele au venit de la cei care au aterizat accidental pe site si au condiderat ca le-am "tamponat" credinte proprii - legate de religie ori traditie, societate sau chiar stil de viata (alimentatie vegana de exemplu)
    Max , imi permit sa sugerez ca nu ai avut multe spamuri si nici comentarii rautacioase pentru ca esti o persoana echilibrata care nu prea ia "taurul de coarne". Adica - subiecte cu potential inflamator n-ai prea avut
    Sau ma insel?
    Ia scrie despre aspecte de viata care se refera la majoritati - sa vezi cum sar romanii :D

    RăspundețiȘtergere
  32. hapi2233: Eu am făcut un blog de nişă, pentru care - acesta este adevărul - nu pot emite pretenţii pentru un trafic colosal. Aşa că ăia care tot împing vântul la deal pe net nu prea au ce să citească, iar la majoritatea articolelor sunt străini de subiect. Aici ai dreptate.
    Numai că sunt aşa de multe bloguri scrise de autori "care iau taurul de coarne" (ca să te citez), încât numai al meu mai lipsea din blogosferă... :))
    Chiar şi aşa, de nişă, tot am deranjat multe persoane, inclusiv cu funcţii importante prin instituţii de stat, pentru că m-am luat de ei că nu-şi fac treaba (îi văd prin analitice cum mă tot vizitează, să vadă ce-am mai scris şi să citească unele comentarii, îi văd ce caută pe Google, plus că ăştia nu comentează, dar îmi trimit mailuri de pe adrese fictive cu tot felul de ameninţări că mă fac şi mă dreg...).

    RăspundețiȘtergere
  33. oaw, primesti amenintari? N-as fi crezut :)) Ok, mi se pare amuzant pentru ca amenintarile probabil ca sunt vorbe in vant presarate de persoane incapabile- care fata in fata cu "vizatul" nu deschid gura dar strang din dinti ....a neputinta si invidie
    Persoanele care nu au argumente asta fac -ameninta

    RăspundețiȘtergere
  34. hapi2233: Ştii care e treaba cu argumentele? Îi doare exact în bască de ele, atât timp cât unii chiar au putere şi te poţi trezi purtat prin tribunale "că i-ai pătat imaginea" nesimţitului...

    Şi ca să-ţi dai seama ce cretini sunt unii: ia mail-ul primit de la Goagăl în urma abonării la blog, îl trimite pe o altă adresă, apoi mi-l trimite înapoi, pe adresa mea din profil, fără să şeargă celelalte adrese lăsate în urmă de forwarding, din corpul mesajului... Şi asta, făcută şi de pe serverul de mail al instituţiei (identificabil şi în analitice, şi prin IPInfo)! Şi pentru că prostia nu e prostie dacă nu e şi militantă, o mai face şi de vreo trei ori, să fie sigur că o să-i citesc inepţiile...
    Îţi dai seama? :)))))

    RăspundețiȘtergere
  35. Asta e chiar culmea ....spamului. Sau scamului?`Nu cunosc diferenta dintre cele doua

    RăspundețiȘtergere
  36. hapi2233: Cred că e imposibil să se facă aşa ceva automat.Adică individul a făcut aşa ceva chiar cu mânuţa lui. Eu i-aş spune mai degrabă culmea prostiei... :))

    RăspundețiȘtergere